Sökning: "food intake difficulties"

Visar resultat 16 - 20 av 23 uppsatser innehållade orden food intake difficulties.

  1. 16. Ätstörningar i ett senmodernt samhälle

    Kandidat-uppsats, Malmö högskola/Lärarutbildningen (LUT)

    Författare :Josefine Magnusson; [2012]
    Nyckelord :senmodernitet; anorexi; bulimi; ortorexi; livshistorier;

    Sammanfattning : Syftet med uppsatsen är att ge en ökad förståelse för hur ätstörningar påverkas av den övergripande samhällsutvecklingen och det samhälle vi idag lever i. Frågeställningarna jag haft som avsikt att besvara är hur livshistorien ser ut för personer med ätstörningarna anorexi, bulimi och ortorexi och hur de olika ätstörningarna kan kopplas till specifika drag som kännetecknar senmoderniteten. LÄS MER

  2. 17. Problem med mat och kostråd hos personer med kronisk hjärtsvikt : en litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Sektionen för hälsa och samhälle

    Författare :Helena Ekberg; Jenny Lindström; [2012]
    Nyckelord :Chronic heart failure; food; dietary advice; problem; knowledge; Kronisk hjärtsvikt; mat; kostråd; problem; kunskap;

    Sammanfattning : Bakgrund: Hjärtsvikt är den vanligaste orsaken till sjukhusinläggning hos äldre personer. Upp till 50 % av dessa patienter är felnärda. Detta kan delvis orsakas av de gastrointestinala symtom som sjukdomen ger såsom tidig mättnadskänsla, aptitlöshet och illamående. LÄS MER

  3. 18. Patienters upplevelser av ätsvårigheter efter stroke

    Magister-uppsats, Örebro universitet/Hälsoakademin

    Författare :Massomeh Borzoy; [2011]
    Nyckelord :Stroke; experiences; eating difficulties; Stroke; upplevelser; ätsvårigheter;

    Sammanfattning :     Sammanfattning Bakgrund: Stroke är ett samlingsnamn för olika kärlsjukdomar i hjärnan. Ätsvårigheter definieras som en eller flera svårigheter som inverkar negativt på förberedelse och intag av mat och/eller dryck. Ät- och sväljningsproblem efter stroke kan leda till malnutrition, uttorkning och viktnedgång. LÄS MER

  4. 19. Hur patienter som drabbats av strokeupplever ätsvårigheter

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Sektionen för Hälsa och Samhälle

    Författare :Johan Dillenz; Emil Westrup; [2011]
    Nyckelord :experience; stroke; eating difficulties; shame; fear; upplevelse; stroke; ätsvårigheter; skam; rädsla;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet med studien var att belysa strokedrabbade patienters upplevelser avätsvårigheter. Bakgrund: Varje år insjuknar ca 33 000 personer i stroke i Sverige. Omkring hälften av dessa upplever ätsvårigheter. LÄS MER

  5. 20. Myrosinase activity in microorganisms and its possible health benefits for humans & potential antibacterial effect of marine biological waste products

    L3-uppsats, SLU/Dept. Of Plant Biology

    Författare :Caroline Ingman; [2009]
    Nyckelord :myrosinase; glucosinolates; cancer; glucosinolate degradation; antibiotic resistance; marine; new antibiotic targets;

    Sammanfattning : Cancer is an illness that affects countless persons, either they themselves are afflicted or someone in their vicinity is. Research has shown that when glucosinolates – secondary metabolites in plants from the Brassicaceae family – are degraded in the stomach of animals via the enzyme (myrosinase), their metabolites can counteract the formation of tumour cells. LÄS MER