Sökning: "gel content"

Visar resultat 1 - 5 av 42 uppsatser innehållade orden gel content.

  1. 1. Developing a protocol for 3D-printable bioink from decellularised porcine tissue

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Vendela Sandin; [2024]
    Nyckelord :Scaffold; Extracellular matrix; ECM; Bioink; Bioprinting; Collagen; Pharmaceutical technology; Technology and Engineering; Biology and Life Sciences;

    Sammanfattning : T-cell administration via a scaffold is a promising tool for treatment of inoperable solid tumours. Traditional scaffold materials lack the complexity of the extracellular matrix (ECM) that cells normally grow in. An alternative is to instead use decellularised ECM (dECM) from biological tissue to create the scaffold. LÄS MER

  2. 2. Swedish “tofu” from faba beans : a textural and structural analysis

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Saga Preis; [2023]
    Nyckelord :Tofu; faba bean; Vicia faba; texture; microstructure;

    Sammanfattning : Tofu, a traditional soybean product, is a popular plant-based alternative which could potentially be produced from Swedish-grown faba beans (Vicia faba L.). The aim of this project was to asses the viability of producing a tofu-like faba bean product using food grade gypsum (calcium sulphate) as coagulant. LÄS MER

  3. 3. Exploring the Potential Plant Proteins as Structuring Agents: Designing Plant Based Alternatives to Dairy Products

    Master-uppsats, KTH/Industriell bioteknologi

    Författare :Sophie Elväng; [2023]
    Nyckelord :Pulses protein; protein concentrate; gels; solubility; emulsions; Baljväxter; proteinkoncentrat; gel; löslighet; emulsion;

    Sammanfattning : Dagens livsmedelsindustri genomgår just nu ett skifte mot mer hållbara lösningar. Ett område som kräver större fokus är utveckling av växtbaserade substitut för kött- och mjölkprodukter. Den största utmaningen här är att utveckla produkter med näringsinnehåll, textur och smak som efterliknar de animaliska produkterna. LÄS MER

  4. 4. A comparative study of innovation rennets from Swedish ruminants: calves, kids, and lambs

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Dena Marie Bengtsson; [2023]
    Nyckelord :Ruminant milk; Swedish bovine rennet; Swedish kid rennet; Swedish lamb rennet; Artisanal cheese production; Rheological properties; Curd yield; Gel firmness; Innovation; Milk coagulation time;

    Sammanfattning : The study aimed to examine Swedish innovation rennets (lamb and kid) and bovine rennets (pepsin and chymosin) in combination with species-specific milk from goat, sheep, and cow. This was accomplished by evaluating the gross composition, casein and whey protein content, casein number of the milk types, as well as rheological properties, such as curd yield, coagulation time, and gel firmness. LÄS MER

  5. 5. Injectable and shape-retaining collagen hydrogel, crosslinked using bio-orthogonal cycloaddition chemistry

    Master-uppsats, KTH/Fiber- och polymerteknologi

    Författare :Murtaza Sharq; [2022]
    Nyckelord :Injectable and shape-retaining collagen hydrogel; crosslinked using bio-orthogonal cycloaddition chemistry; Injicerbara och formbevarande kollagenhydrogeler; tvärbundna med bio-ortagonal cykloadditionskemi;

    Sammanfattning : Under senaste decennierna, har intresset kring implantat från naturliga och syntetiska polymerer ökat markant i samband med en ökad marknadsefterfrågan på vävnadsdonationer. Detta har lett till efterforskningen av nya in-situ formerande geler med formbevarande egenskaper in-vivo. LÄS MER