Sökning: "hållbar livsmedelsproduktion."

Visar resultat 1 - 5 av 65 uppsatser innehållade orden hållbar livsmedelsproduktion..

  1. 1. Marina kolonilotter - en hållbarhetsnisch i ett sociotekniskt landskap: En kvalitativ studie av marina kolonilotters potentiella roll i omställningen mot hållbar livsmedelsproduktion och samhällen

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för globala studier

    Författare :Linnéa Andersson; [2023-10-18]
    Nyckelord :Marina kolonilotter; Havskoloni; Blue community gardens; Regenerative aquaculture; Small scale ocean farming; Transition theory; Socio-technical transitions; Multi level perspekctive;

    Sammanfattning : This study aims to contribute knowledge and understanding regarding the role of political governance in facilitating grassroots initiatives that hold potential for advancing sustainable development. Specifically, the research investigates the potential role of Blue/marine community gardens in the transition towards sustainable societies and food production. LÄS MER

  2. 2. Hur ska framtida prioriteringar göras mellan livsmedels- och bostadsförsörjning då efterfrågan på markutnyttjande förväntas öka

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Samhällsbyggnad

    Författare :Disa Jarl; [2023]
    Nyckelord :Agricultural land; land use; sustainability; legislation; food supply; housing supply.; Jjordbruksmark; markanvändning; hållbarhet; lagstiftning; livsmedelsförsörjning; bostadsförsörjning;

    Sammanfattning : Både globalt och här i Sverige så sker en befolkningsökning och enurbanisering som resulterar i att städer behöver utvecklas och bli större. Föratt kunna bygga bostäder och infrastruktur behöver mark tas i anspråk som idagsläget används för något annat. LÄS MER

  3. 3. Restaurering av grässandhedar genom aktiv markstörning - en jämförelse av florans kolonisation av plöjningar och sandblottor på Revingefältet utanför Lund

    Master-uppsats, Lunds universitet/Examensarbeten i biologi

    Författare :Erik Borgström; [2023]
    Nyckelord :Biology and Life Sciences;

    Sammanfattning : The conservation value of sandy habitats for a flora and fauna adapted to open, light, dry, warm, and often nutrient-poor conditions, is well recognized. Today this environment is threatened by lack of disturbance, fragmentation and exploitation, acidification and increased levels of nitrogen and phosphorus. LÄS MER

  4. 4. Hållbar utveckling i hem- och konsumentkunskap : En kvalitativ intervjustudie om upplevda hinder och möjligheter för undervisning om miljömässigt hållbar matlagning

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Elisabeth Lampinen; Victoria Ohlsson; [2023]
    Nyckelord :Hållbar utveckling; Hem- och konsumentkunskap; Miljö; Intervjustudie;

    Sammanfattning : Bakgrund: Hållbar utveckling är en angelägenhet som alla bör sträva efter att uppnå i sitt dagliga liv. Integreringen av hållbarhet i undervisning har varit föremål för flera studier och det finns utmaningar, såsom en begränsad tidsram och normativ undervisningstradition, men lärare i HKK kan stärka undervisningen genom att fokusera på matprocessen, öka kunskapen om ingredienser och synliggöra normer och värderingar i undervisningen. LÄS MER

  5. 5. Är det transporteffektiva samhället i antågande?

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

    Författare :Thomas Norman; [2023]
    Nyckelord :Transporteffektivt samhälle; Implementering; Hållbar mobilitet; Hållbar stadsutveckling; trafikstrategier; styrmedel;

    Sammanfattning : Samhället behöver begränsa klimatpåverkan till hållbara nivåer både globalt och nationellt. Transportsektorns klimatpåverkan är stor och vägtrafikens utsläpp dominerar, men kan minskas genom mer energieffektiva fordon, förnybar energi och ett transporteffektivt samhälle och framförallt genom en kombination av dessa. LÄS MER