Sökning: "kostråd ungdomar"

Visar resultat 1 - 5 av 14 uppsatser innehållade orden kostråd ungdomar.

  1. 1. Elevers upplevelser av hur hälsoperspektiv kopplat till MAT tas upp i hem- och konsumentkunskap

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Ingargiola Alessandra; Övergaard Pua; [2023]
    Nyckelord :Mat; hälsoperspektiv; ungdomar; hem- och konsumentkunskap; HKK;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING  Bakgrund Hem- och konsumentkunskap (HKK) är ett viktigt skolämne som syftar till att ge elever nödvändiga verktyg för att bli medvetna konsumenter. Livsmedelsverkets nya kostråd innebär att äta mer mat från växtriket och mindre från djurriket, att äta lagom mycket och att röra på sig. LÄS MER

  2. 2. Skolsköterskors hälsosamtal och kostråd till barn med övervikt och fetma : En kvantitativ studie

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Linnea Sjöbrink; Christine Winkler; [2020]
    Nyckelord :skolsköterskor; hälsosamtal; Livsmedelsverkets kostråd; barn och ungdomar; elevhälsan; övervikt och fetma;

    Sammanfattning : Bakgrund: Skolsköterskor ansvarar för att bedriva hälsosamtal i grundskolan. Att informera om hälsosamma matvanor ingår i uppgiften. Övervikt och fetma bland barn ökar och skolsköterskorna förväntas bedriva både preventiva och stödjande åtgärder för att minska ohälsosamma kostvanor och öka fysisk aktivitet. LÄS MER

  3. 3. Hälsosamma matval - Faktorer som påverkar universitetsstudenters hälsosamma matval

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Frida Fransson; Gabriella Johannesson; [2017-08-28]
    Nyckelord :Hälsosamma matval; universitetsstudenter; faktorer;

    Sammanfattning : Tidigare studier visar att ohälsosamma matvanor bland ungdomar är en stor riskfaktor för en rad sjukdomar och att faktorer som ökar hälsosamma matvanor bör identifieras. För att främja hälsosamma matvanor bland universitetsstudenter, är syftet med undersökningen att kartlägga de faktorer som universitetsstudenter anser påverkar dem till att göra hälsosamma matval. LÄS MER

  4. 4. I en djungel av kost- och hälsobudskap, var finner ungdomar sin sanning? : En kvantitativ enkätstudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Rebecca Borg; Alexandra Johansson; [2017]
    Nyckelord :ungdomar; informationskällor; trovärdighet; media; kost; hälsa;

    Sammanfattning : Bakgrund Unga vuxna har en sämre kosthållning än övriga befolkningen. Ett enormt informationsflöde gör det svårt att avgöra vilken information som är sann, vilket kan påverka livsmedelsval och befolkningens framtida hälsa. LÄS MER

  5. 5. Varför äter ungdomar som de äter? : En kvantitativ enkätstudie om de viktigaste drivkrafterna bakom ätande

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Camilla Ljung; Julia Smedberg; [2017]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Bättre förståelse av de underliggande drivkrafterna bakom ätande och livsmedelsval kan vara nyckeln till att motverka ohälsosamma ätbeteenden. Bland vuxna har studier om drivkrafter bakom ätande i det vardagliga livet fokuserat på vissa kärnmotiv, exempelvis hunger och socialt ätande. LÄS MER