Sökning: "kostvetenskap"

Visar resultat 41 - 45 av 482 uppsatser innehållade ordet kostvetenskap.

  1. 41. Unga vuxnas syn på kolhydrater och tillsatt socker samt faktorer av betydelse för konsumtion av tillsatt socker : En kvantitativ tvärsnittsstudie

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Emma-Kaisa Kopra; Susanne Khalil; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Unga kvinnor särskiljer sig från övriga grupper gällande ohälsosamma kostmönster och högt intag av tillsatt socker vilket är anmärkningsvärt då grunden för hälsosamma matvanor läggs i ung ålder. Orsaker till att unga och särskilt unga kvinnor har sämre matvanor än övriga grupper framkommer dock inte. LÄS MER

  2. 42. "Idag har mat blivit något mycket mer jag kan se fram emot" : En kvalitativ intervjustudie om före detta elitidrottares tankar kring hälsa, mat och måltider.

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Saga Georgsson; Marcus Andersson; [2022]
    Nyckelord :kost; kostvetenskap; mat; måltider; hälsa; idrott; elitidrott;

    Sammanfattning : BakgrundFysisk aktivitet ses vanligtvis som hälsosamt, men elitidrott kan i vissa fall vara tvärtom eftersom det vanligtvis medför en mycket stor belastning på kroppen och dessutom ställer stora krav på ätandet både vad gäller innehåll och tajming. Att avsluta en elitidrottskarriär kan därför föra med sig en del omställningar, inte minst när det gäller personens tankar kring hälsa, mat och måltider. LÄS MER

  3. 43. Konsumenters acceptans av ett matbröd berikat med betaglukaner : En kvantitativ studie

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Matilda Svennberg; Linnéa Viklund; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. En riskfaktor att drabbas är förhöjda kolesterolhalter i blodet. Kostfibrer kan sänka kolesterolhalten i blodet, men enligt en nationell matvaneundersökning från 2010-11 underskrider Sveriges befolkningen det dagliga rekommenderade intaget. LÄS MER

  4. 44. Implementeringen av en ny kursplan i hem- och konsumentkunskap : En kvalitativ intervjustudie

    M1-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Sofia Eriksson Grönberg; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Den 1 juli 2022 börjar den nya läroplanen Lgr 22 att gälla. I kursplanen för hem- och konsumentkunskap har mer fokus lagts på kunskapsområdet privatekonomi och konsumtion. LÄS MER

  5. 45. Konsten att få pusselbitarna att passa ihop : En intervjustudie om hur aktörer uppfattar samskapande hälsointerventioner i den svenska matmiljön

    Master-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Amalia Palenius; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Matmiljön är ett komplext samspel mellan fysiska, ekonomiska, politiska och sociala drivkrafter, och har både positivt och negativt inflytande på matbeteenden. En matmiljö kan främja osunda matvanor, men också nyttjas som kontext för folkhälsointerventioner som kan främja hälsan hos samhällets allra sårbaraste. LÄS MER