Sökning: "kostvetenskap"

Visar resultat 31 - 35 av 482 uppsatser innehållade ordet kostvetenskap.

  1. 31. Växtbaserad kost och njurhälsa : en kartläggande översiktsstudie

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Sofia Aslanidou; Marie Kuehn; [2023]
    Nyckelord :växtbaserad kost; vegetabiliskt protein; kronisk njursjukdom; CKD;

    Sammanfattning : Bakgrund: Kronisk njursjukdom (CKD) är en dödlig världsomfattande och växande sjukdom som oftast inte visar symtom förrän i ett sent stadie. Därför är förebyggandet av dess utveckling högst relevant. LÄS MER

  2. 32. Tränares erfarenheter av relativ energibrist inom längdskidåkning : En kvalitativ intervjustudie

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Elin Peterson; Sara Jimenez Herrera; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Bland uthållighetsidrottare och i synnerhet inom viktkänsliga grenar som längdskidåkning är relativ energibrist (RED-S) vanligt förekommande, med låg energitillgänglighet (LEA) som etiologi. Tack vare sin nära relation till idrottaren utgör tränaren en nyckelkomponent vid identifiering och hantering av LEA. LÄS MER

  3. 33. Sjuksköterskors och undersköterskors perspektiv på samarbetet med dietister kring nutritionsbehandling inom slutenvården

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Alexander Eriksson; Arnold Pöppel; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Genom att arbeta mot undernäring inom slutenvården och erbjuda undernärda patienter nutritionsbehandling kan dödligheten minskas, vårdtiden förkortas och hälsotillståndet förbättras. Här fyller dietisten en betydelsefull roll då deras unika kompetens är viktig för genomförandet av nutritionsbehandlingen. LÄS MER

  4. 34. Using food as a tool for emotion regulation : A qualitative study among healthcare professionals of experiences of emotional eating in patients in treatment for overweight and obesity in Finland.

    Master-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Anna-Maria Feldhoffer; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduction: The issue of overweight and obesity continues to be a growing health problem world-wide. Development of overweight and obesity has several factors and one of them is emotional eating. Emotional eating is a common behaviour among overweight and obese persons and is defined as eating as an answer to, often negative, emotions. LÄS MER

  5. 35. Att anpassa undervisning i praktisk matlagning under Covid-19-pandemin : En kvalitativ intervjustudie av hem- och konsumentkunskapslärares erfarenheter

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Andrea Ekman; Louise Älfvåg; [2022]
    Nyckelord :Hem- och konsumentkunskap; distansundervisning; digitala klassrum; Covid-19-pandemin; lärares erfarenheter;

    Sammanfattning : Sammanfattning Skolämnet hem- och konsumentkunskap har en praktisk utgångspunkt där matlagning är centralt. Under våren 2020 nåddes Sverige av Covid-19-pandemin. Smittspridningen ökade snabbt och många skolor ställde delvis om sin verksamhet till distansundervisning. LÄS MER