Sökning: "måltid betydelse"

Visar resultat 36 - 40 av 58 uppsatser innehållade orden måltid betydelse.

  1. 36. Effekten av frukostens glykemiska index på energiintag hos barn och ungdomar

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Charlotte Olofsson; Cornelia Johansson; Maria Nordbeck; [2013-05-30]
    Nyckelord :frukostens glykemiska index; energiintag;

    Sammanfattning : Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Titel: Effekten av frukostens glykemiska index på energiintag hos barn och ungdomar Författare: Charlotte Olofsson, Cornelia Johansson och Maria Nordbeck Handledare: Fredrik Bertz Examinator: Ingrid Larsson Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2013-05-16 Bakgrund: Glykemiskt index (GI) är ett omdebatterat ämne och något som diskuteras mycket är hur det glykemiska indexet påverkar energiintag. Det forskas på om en kost som har lägre GI ger en ökad mättnadskänsla och ett minskat energiintag, vilket skulle kunna vara ett redskap för att förebygga övervikt hos barn och ungdomar. LÄS MER

  2. 37. Måltidens betydelse på arbetsplatsen : Enstudie av ett sjukhus, ett regemente och en industri

    Kandidat-uppsats, Akademin för hälsa och arbetsliv

    Författare :Louise Meller; [2013]
    Nyckelord :Shift work; food; work place; meal at work; health; gastronomy; public health; Skiftarbete; mat; arbetsplats; måltider arbetsplats; hälsa; gastronomi; folkhälsa;

    Sammanfattning : De flesta människor tillbringar idag en stor del av sitt liv på arbetet. Eftersom ett av dagens huvudmål intas på arbetsplatsen är det av stor betydelse för individens hälsa att denna uppfyller önskemål och riktlinjer för en god och hälsosam måltid. LÄS MER

  3. 38. Demenssjukas måltidssituation : Förbättringsmöjligheter för personalens arbete vid måltidssituationen för demenssjuka på ett äldreboende

    Kandidat-uppsats, Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Elin Bjerding; Lisa Johansson; [2013]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Bland personer boende på särskilt boende som lider av demenssjukdom är undervikt och malnutrition vanligt. För att öka aptit och näringsintag har måltidsmiljön stor betydelse. De flesta behöver till slut stöd i form av uppmuntran eller matning. LÄS MER

  4. 39. Renkött som del av måltid. : En turistisk resurs för norra Norrland.

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Enheten för restauranghögskolan

    Författare :Joachim Sundqvist; [2013]
    Nyckelord :Måltid; berättelse; samisk; besöksnäring; tursim;

    Sammanfattning : Renen och således renköttet har en stark koppling till den arktiska regionen men även norra Norrland som helhet. Denna koppling är inte minst skapad av att området även utgör vad som benämns som samernas sedvanemarker i vilket renskötsel bedrivs. LÄS MER

  5. 40. Allergi i hem- och konsumentkunskap, en livsviktig kunskap : Hem- och konsumentkunskapslärares erfarenhet av allergi och överkänslighet inom skolan och den egna undervisningen

    M1-uppsats, Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Sara Andersson; Ulrika Sundström; [2013]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Mat är en central del i våra liv. Att få uppleva matglädje och dela en måltid med andra människor har stor social betydelse för oss. För en person som har allergi eller annan överkänslighet kan det vara svårt att uppleva detta. Allergi, astma och överkänslighet är idag ett växande hälsoproblem. LÄS MER