Sökning: "måltidsmiljö"

Visar resultat 6 - 10 av 84 uppsatser innehållade ordet måltidsmiljö.

  1. 6. ”Smaka. Men jag har gjort det, ändå säger de smaka.” : En kvalitativ studie om förskollärares uppfattning av måltidsmiljön, barns delaktighet och autonomi, samt barns uppfattning av sin delaktighet och autonomi vid måltiden i förskolan.

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Högskolan i Halmstad/Akademin för lärande, humaniora och samhälle

    Författare :Michelle Stevens; Marie Storm Falkvåg; [2023]
    Nyckelord :Preschool teacher; Children; Mealtime environment; Participation; Autonomy; Childhood Sociological Perspective; Thematic analysis; Förskollärare; Barn; Måltidsmiljö; Delaktighet; Autonomi; Barndomssociologiskt perspektiv; Tematisk analys;

    Sammanfattning : Syftet med studien är att genom intervjuer synliggöra hur förskollärare uppfattar måltidsmiljön, barns delaktighet och autonomi samt hur barn uppfattar sin delaktighet och autonomi vid måltidssituationen i förskolan. Då uppfattningar om delaktighet och autonomi undersöktes utgick vi från det barndomssociologiska perspektivet och eftersom vi ville synliggöra de uttalanden som var mest frekventa och bärande i intervjuerna användes tematisk analys. LÄS MER

  2. 7. Måltidens betydelse för hälsa och välbefinnande hos personer med demenssjukdom : En allmän litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Julia Baramno; Rebecca Varli; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Svårigheter relaterat till måltider är vanligt förekommande bland personer med demenssjukdom. Vid fortskridande demenssjukdom utvecklas fysiska och kognitiva funktionsnedsättningar som medför ökade svårigheter till att äta vilket förvärras vid övergång till svårare stadie av sjukdomen. LÄS MER

  3. 8. Måltidsmiljöns betydelse för personer med demenssjukdom: en allmän litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Osman Mariam; Okbay Searet; [2022]
    Nyckelord :General litterature reviw; health; mealenvironment and people with dementia; Allmän litteraturöversikt; hälsa; måltidsmiljö och personer med demenssjukdom;

    Sammanfattning : Bakgrund: Måltidsrelaterade svårigheter förekommer hos personer med demenssjukdom. Måltidsrelaterade svårigheter bidrar till att personerna inte får ett optimalt intag av mat och dryck. Det är viktigt att sjuksköterskan har kunskap om måltidsmiljöns betydelse för att främja hälsa hos personer med demenssjukdom. LÄS MER

  4. 9. Gynnsam måltidsmiljö för personer med demenssjukdom : En litteraturöversikt utifrån vårdpersonalens perspektiv på särskilt boende

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Elina Ylberg; Filippa Carlström; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Demenssjukdom är en sjukdom som drabbar hjärnan, med tiden försämras kognitiva förmågor såsom amnesi, afasi, apraxi samt dysfagi. Förlust av kognitiva förmågor påverkar dagliga funktioner hos personer med demenssjukdom. LÄS MER

  5. 10. Undernäring vid demenssjukdom : En strukturerad litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Högskolan Dalarna/Institutionen för hälsa och välfärd

    Författare :Helen Andersson; Kristina Boman; [2022]
    Nyckelord :Demens; omvårdnad; prevention; undernäring.;

    Sammanfattning : BakgrundDemens är en folksjukdom som vanligt vis drabbar äldre personer. Kognitiva nedsättningarleder till att personen har svårt att sköta sina vardagliga sysslor. LÄS MER