Sökning: "måltidsmiljö"

Visar resultat 16 - 20 av 84 uppsatser innehållade ordet måltidsmiljö.

  1. 16. Gynnsam måltidsmiljö vid demenssjukdom

    M1-uppsats, Mälardalens högskola/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Hamdi Farah; Asma Ahsan; [2021]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : .... LÄS MER

  2. 17. Varför äts maten inte upp?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Yuriko Fujita Friedrich; [2020-08-05]
    Nyckelord :Den medvetna måltiden; FAMM; matsvinn; måltidsprocessen; tallrikssvinn;

    Sammanfattning : Cirka en tredjedel av maten i världen idag slängs som matsvinn och detta anses som en stor problematik inom hållbar utveckling. I slutet på 2019 kom ut remissen med de reviderade råden om måltider på sjukhus. I remissen läggs det särskilt tonvikt på personcentrerade måltider samt miljö och hållbarhet. LÄS MER

  3. 18. Mat och måltidsmiljö : En litteraturstudie om faktorer som kan påverka mat och måltidsmiljö för personer med demenssjukdom

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV)

    Författare :Oliver Fallman; Annika Åkerblom; [2020]
    Nyckelord :Demens; vårdpersonal; personcentrerad omvårdnad; måltidsmiljö;

    Sammanfattning : Bakgrund: Människan lever längre vilket medför utökat behov av en mer komplex sjukvård. Ökad ålder medför ökad risk för demenssjukdom vilket kan öka risken för nedsatt aptit och ätsvårigheter. Detta kan leda till undernäring som medför risk för infektion och andra sjukdomstillstånd. LÄS MER

  4. 19. Misofoni och aptit : Hur upplevs ljud av olika grupper i en måltidsmiljö?

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Emma Häggström; Reece Phersson; Emelie Holmgren; [2020]
    Nyckelord :Misophonia; Appetite; ASMR; Food Culture; Triggering Sounds; Food Sounds; Noice Sensitivity; Misofoni; Aptit; ASMR; Matkultur; Triggande ljud; Matljud; Ljudöverkänslighet;

    Sammanfattning : Alla sinnen kan påverka vår matupplevelse och även hur vi upplever smak, men ett sinne som ofta glöms bort är hörseln. Olika ljud i omgivningen, men även matljuden i sig, har möjlighet att påverka hur vi upplever det vi äter. LÄS MER

  5. 20. Vårdpersonalens erfarenheter av måltidsmiljön i arbete med personer som har demenssjukdom : en litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Ersta Sköndal Bräcke högskola/Institutionen för vårdvetenskap

    Författare :Yasmin Abdisalam Mohamed; Sahra Abdi Yusuf; [2020]
    Nyckelord :Dementia; Dining; Meal; Nursing staff; Meal environment; Demens; Matsal; Måltid; Vårdpersonal; Måltidsmiljö;

    Sammanfattning : Demens är ett tillstånd som orsakar neuropsykologisk, neuro funktionella och neuropsykiatriska försämringar hos patienter som insjuknar. Ungefär 47 miljoner människor i världen har någon form av demenssjukdom idag. LÄS MER