Sökning: "mat analys"

Visar resultat 21 - 25 av 253 uppsatser innehållade orden mat analys.

  1. 21. Distriktssköterskans hälsofrämjande omvårdnadsarbete med äldre personers näringstillstånd inom hemsjukvård : En empirisk studie

    Magister-uppsats, Karlstads universitet/Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)

    Författare :Catharina Rostedt; Annika Wallin; [2022]
    Nyckelord :Distriktssköterskor; Hälsofrämjande; Näringstillstånd; Hemsjukvård; Äldre personer;

    Sammanfattning : Introduktion: Distriktssköterskan har som grund i sitt omvårdnadsarbete att stötta alla personer oberoende av ålder och sjukdomstillstånd. Genom distriktssköterskans hälsofrämjande arbete leder hen personerna till livsstilsförändringar. Genom att arbeta personcentrerat och hälsofrämjande ökar viljan att delta i sin omvårdnad. LÄS MER

  2. 22. Minska matsvinn i privathushåll : Utformning av ett grafiskt kampanjkoncept

    Kandidat-uppsats, Linköpings universitet/Medie- och Informationsteknik; Linköpings universitet/Tekniska fakulteten

    Författare :Sara Lovisa Lagman; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Matsvinn är ett stort miljöproblem och forskning visar på att den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen, både i Sverige och globalt. Som konsumenter är vi den sista delen i livsmedelskedjan vilket innebär att vi har ett stort ansvar att ta tillvara på maten som har producerats och transporterats i många led innan den slutligen hamnar i vårt kylskåp och på vår tallrik. LÄS MER

  3. 23. En enkätstudie om pensionärers matpreferenser i relation till internationella matkulturer

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Sam Hjertberg; Lisa Allvin; [2022]
    Nyckelord :Matpreferenser; pensionär; matkultur;

    Sammanfattning : Bakgrund: Vilken mat individer väljer är komplext och påverkas av många faktorer. Det har under senare decennier setts ett ökat urval av mat från andra kulturer i Sverige. Globalisering, turism, invandring samt tillgängligheten till media och internet kan tänkas bidra till ökad exponering för internationellt inspirerad mat. LÄS MER

  4. 24. Product development of side-stream press cake through fermentation

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Jacob Eriksson; [2022]
    Nyckelord :Food technology; Livsmedelsteknologi; Fermentation; Product development; Rhizopus oligosporus; Lactic acid bacteria; Press cake; Side-stream; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : People in the EU are increasingly turning towards eating more plant-based foods with a lower climate impact than meat and dairy products. The subsequent increase in the production of plant-based products has resulted in large volumes of side-stream press cake, which up until now has mainly been used for animal fodder. LÄS MER

  5. 25. Den vertikala trädgårdens utveckling : En design research studie för framtagning av ett teoretiskt väggsnitt bestående av en halvsandwich med en infäst levande fasad

    Kandidat-uppsats, Jönköping University

    Författare :Johanna Backnäs; Lisa Svensson; [2022]
    Nyckelord :Carbon dioxide equivalents; cellular plastic; EPD; half sandwich wall; sandwich wall; living façade; Kooltherm; PIR; Cellplast; EPD; halvsandwichelement; helsandwichelement; koldioxidekvivalent; Kooltherm; levande fasad; PIR;

    Sammanfattning : Introduction: There is a housing shortage in Sweden and the green space factor must be taken into account when building. The green space factor includes living façades that have a positive effect on people and society. The company Butong, in which the work has been done in collaboration, has patented solutions within living façades. LÄS MER