Sökning: "Energi- och proteinintag"

Visar resultat 1 - 5 av 9 uppsatser innehållade orden Energi- och proteinintag.

  1. 1. Nutritionstillförsel efter intensivvård

    Master-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för omvårdnad

    Författare :Kristina Kilsand; [2023]
    Nyckelord :Energy- and protein intake; intensive care patient; mobility; muscle strength; Energi- och proteinintag; intensivvårdspatient; rörlighet; muskelkraft;

    Sammanfattning : Bakgrund: Att råka ut för en kritisk sjukdom som kräver intensivvård kan medföra en snabb reducering av muskelmassa och en samtidig muskelsvaghet. Förändringar som även är associerade med förlängd sjukhusvistelse, en minskning av den funktionella återhämtningen efter utskrivning och som kan resultera i en försämrad livskvalitet för patienten. LÄS MER

  2. 2. Ett ökat proteinintag kan förbättra en atlets uthållighetsprestation

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för biologisk grundutbildning

    Författare :Erica Wild; [2022]
    Nyckelord :endurance performance; protein; athlete; protein; uthållighetsträning; träning; löpning; cykling; kost; atlet; idrott;

    Sammanfattning : Denna litteraturstudie tar sikte på att belysa hur proteinkonsumtion påverkar en atlets fysiska uthållighetsförmåga. För att kunna maximera sin uthållighetsprestation behöver atleter protein för att bland annat ersätta använd energi. LÄS MER

  3. 3. Skillnader mellan intag och behov av energi och protein hos äldre personer på ett vård- och omsorgsboende

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Carolina Altemark; Olivia Hagnell; [2021]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Äldre personer (>65 år) har en ökad risk för undernäring och rekommenderas därför ett högre energi- och proteinintag. Tidigare studier som undersökt energi- och proteinintag för äldre på vård- och omsorgsboenden har visat ett lägre intag än behov. LÄS MER

  4. 4. Nutritionsstatus, livskvalitet och kroppssammansättning hos patienter med avancerad huvud-halscancer - Långtidsuppföljning av canceröverlevare 6-10 år efter diagnos

    Magister-uppsats, Göteborgs universitet / Institutionen för medicin

    Författare :Camilla Hansson; [2019-06-14]
    Nyckelord :Huvud-halscancer; canceröverlevare; långtidsuppföljning; nutritionsstatus; malnutrition; livskvalitet; kroppssammansättning; Head and neck cancer; cancer survivors; long-time follow up; nutritional status; malnutrition; quality of life; body composition;

    Sammanfattning : Bakgrund: Nutritionsproblem är vanligt förekommande hos patienter med huvud-halscancer. Försämring av patienternas nutritionsstatus kan ske redan innan diagnos för att sedan förvärras under och efter behandling, vilket medför en ökad risk för malnutrition och sänkt livskvalitet. LÄS MER

  5. 5. Transtyretin som biomarkör för nutritionsstatus vid utredning för kolorektalcancer

    Magister-uppsats, Göteborgs universitet / Institutionen för medicin

    Författare :Nicklasson Josephine; [2017-06-16]
    Nyckelord :Transtyretin; biomarkör; nutritionsstatus; kolorektal; cancer; malnutrition; kroppssammansättning; energi; protein; FFMI; Transthyretin; biomarker; nutritional status; colorectal; malnutrition; body composition; energy;

    Sammanfattning : Titel: Transtyretin som biomarkör för nutritionsstatus vid utredning för kolorektalcancer Kurs: MED730, Självständigt arbete i klinisk nutrition, 30 hp Nivå: Avancerad nivå Termin/år: Vt 2017 Handledare: Frode Slinde och Alexandra Vulcan Examinator: Heléne Bertéus Forslund Nyckelord: Transtyretin, biomarkör, nutritionsstatus, kolorektal, cancer, malnutrition, kroppssammansättning, energi, protein, FFMI Bakgrund: Malnutrition förekommer ofta vid kolorektalcancer, liksom förlust av muskelmassa utan samtidig större viktförlust. Bedömning av nutritionsstatus kan då vara missvisande och en risk att förbise malnutrierade individer föreligger. LÄS MER