Avancerad sökning

Visar resultat 1 - 5 av 46 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 1. TRÄDGÅR'N

    Kandidat-uppsats, KTH/Arkitektur

    Författare :Ida Dalgren; [2023]
    Nyckelord :utbildningscenter; Ösmo; växthus; odling;

    Sammanfattning : Hur blir en familj på 4 personer självförsörjande på grönsaker? Hur beskär du ett fruktträd? Hur får du dina råvaror att hålla länge? Hur förädlar du dina råvaror? För att bromsa den globala uppvärmningen behöver vi arbeta parallellt på flera fronter. Genom att bruka jorden och odla lokalt skapar vi naturliga kolsänkor samtidigt som utsläppen från transporter minskar. LÄS MER

  2. 2. Differences and similarities in stand characteristics after prescribed burning and wildfire : implications for conservation of forest biodiversity

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Ecology

    Författare :Hannah Sophie Jakob; [2023]
    Nyckelord :coarse woody debris; conservation; biodiversity; boreal forest; Daldinia loculata; Fennoscandia; prescribed burning; regeneration; wildfire; woodpecker;

    Sammanfattning : 1. Wildfires are a natural disturbance in the boreal forests of Fennoscandia and have shaped and formed forests in the past, resulting in very heterogeneous forests containing large amounts of dead and living trees in various age classes. LÄS MER

  3. 3. Analysis of polyfunctional thiols in beer : Developing a novel method of extraction and analysis using GC-FID

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Arvid Lindmark; [2022]
    Nyckelord :Beer; Hops; Thiols; 3MHA; 4MMP; Food Technology; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : In this project, attempts were made to identify and quantify two polyfunctional thiols – 4-mercapto-4-methyl-pentanone and 3-mercaptohexyl acetate – and three monoterpene alcohols – linalool, geraniol, and β-citronellol – in beer samples. In order to avoid the use of hazardous compounds such as dichloromethane and hydroxymercuriobenzoate, common in traditional methods, two novel techniques were tested: a pure liquid-liquid extraction of the beer samples with cyclohexane, and a liquid-liquid extraction with cyclohexane followed by solid phase extraction on silver ion columns. LÄS MER

  4. 4. Odlingsplanering i alléodlingssystem med fruktträd & bärbuskar i svenskt klimat : en fallstudie av tre alléodlingar

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Anna Stenberg; [2022]
    Nyckelord :alléodlingssystem; alléodling agroforestry; odlingssystem; fruktträd; grönsaker; bärbuskar;

    Sammanfattning : Tre fall av alléodlingar har valts ut i denna fallstudie. På alléodlingarna utförs platsbeskrivning, intervjuer och observationer på platserna. LÄS MER

  5. 5. Investigation of Physical Stability of Baobab Pulp Emulsion – for Food Application

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Nguyen Tu Linh Lam; Shenghongyi Zhu; [2021]
    Nyckelord :baobab fruit pulp; emulsion physical stability; plant-based sauce; food technology; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : Background and objectives Baonaise is a novel plant-based savoury sauce. Baonaise sauce base (BSB) is produced from baobab fruit pulp. Creaming and phase separation were observed in Baonasie from previous studies at the company. LÄS MER