Avancerad sökning

Visar resultat 6 - 10 av 14 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 6. Pedagogisk odling i grundskolan : kunskap, praktik och skörd för framtidens skolmat

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Joel Deutschmann; [2021]
    Nyckelord :hydroponik; hydroponisk odling; hållbarhet; livsmedelssystem; microgreens; mikrogrönt; odlingspedagogik; skola; skott; undervisning vertikal odling; cultivation; education; food system; hydroponic vertical cultivation; hydroponics; school; sprouts; sustainability;

    Sammanfattning : Livsmedelsproduktionen står för ungefär 26 procent av världens globala utsläpp av växthusgaser och har därmed en stor inverkan på planetens klimat och ekosystem. Sverige importerar majoriteten av de grönsaker och frukter som konsumeras i landet. LÄS MER

  2. 7. Den svenska skolmåltiden ur ett hållbarhetsperspektiv : klimatpåverkan, trender och utveckling

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, SLU/Dept. of Energy and Technology

    Författare :Amanda Sjölund; [2021]
    Nyckelord :livsmedelssystem; offentlig måltid; måltidsanalys; rekommendationer;

    Sammanfattning : Livsmedelssystemet står för omkring en fjärdedel av de globala utsläppen av växthusgaser och bidrar samtidigt med stora påfrestningar på planetens naturliga system. Vid år 2050 beräknas världens befolkning uppnå ungefär 10 miljarder människor. LÄS MER

  3. 8. Den alternativa affärsmodellens roll i förändringen av ett globalt livsmedelssystem : En fallstudie av ett kaffeprojekt i Rwenzori Mountains, Uganda, och dess påverkan på producenten

    Kandidat-uppsats, Södertörns högskola/Institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik

    Författare :Amanda Evensen; Carolina Pilengrim; [2021]
    Nyckelord :Business Model Canvas; Sustainable Business Models; Food Regimes; Relationship Coffee; Coffee Business; Smallholding Coffee; Affärsmodellkanvas; Hållbara affärsmodeller; Livsmedelsregimer; Relationship Coffee; Kaffeföretag; Småproducent;

    Sammanfattning : As new food networks are emerging the question about their possibilities to contribute in changing the current unsustainable global food system arises. This case study explores a project of an alternative business model within the coffee sector and its possibility to shorten the food chain and at the same time re distribute margins among the involved actors, for a more democratic and sustainable food chain. LÄS MER

  4. 9. Blue biotechnology : its role in the future of food

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Andrea Lundh; [2020]
    Nyckelord :Aquaculture; blue biotechnology; aquatic resources; SDG; sustainable development goals; blue growth; zero hunger; food security; agenda 2030;

    Sammanfattning : To provide healthy food and livelihoods to a growing population on Earth, while environmental issues becoming more adverse, as well as climate change becoming more critical, is one of today’s greatest challenges. By 2015 the United Nations come up with 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) to tackle global challenges as poverty, global hunger, climate resilience, population growth control, achieving food security, and promotion of sustainable agriculture. LÄS MER

  5. 10. Fångade i ett plastnät : en studie om matsvinn från apelsiner

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Energy and Technology

    Författare :Caroline Malthed; [2020]
    Nyckelord :livsmedelsbutiker; butikssvinn; citrusfrukter; blodapelsiner; livsmedelsförpackning;

    Sammanfattning : Världens befolkning beräknas år 2050 uppgå till 9,7 miljarder människor vilket kommer att ställa höga krav på ett säkert livsmedelssystem som kan leverera mat på ett hållbart sätt. Samtidigt slängs idag cirka 1,3 miljarder ton livsmedel i världen vilket utgör en tredjedel av all mat som produceras. LÄS MER