Avancerad sökning
Visar resultat 1 - 5 av 134 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.
1. Att leva med Parkinsons sjukdom : En kvalitativ studie baserad på självbiografier
Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV)Sammanfattning : BakgrundParkinsons sjukdom är en obotlig neurodegenerativ sjukdom. Ålder, genetik och miljöfaktorer spelar en roll i sjukdomsutvecklingen. Parkinsons sjukdom påverkar dopamin vilket leder till motoriska och icke-motoriska symtom. Diagnosen fastställs genom klinisk undersökning och utvärdering av symtom. LÄS MER
2. Hur upplever personer med Parkinsons sjukdom att själva optimera sin behandling genom digitalt stödd egenmonitorering? - En intervjustudie
Magister-uppsats,Sammanfattning : Bakgrund: Parkinsons sjukdom är en icke botbar, progressiv neurodegenerativ motoriksjukdom. Behandlingen inriktas på att lindra de symtom som uppträder. Med tiden uppträder symtomfluktuationer som är av vikt att behandlas då sjukdomen påverkar det vardagliga livet. LÄS MER
3. Brain morphometry in Parkinson’s disease
Master-uppsats,Sammanfattning : Abstract Purpose The purpose of this brain morphometry study was to examine the volumes of different regions of the brain by research participants with Parkinson’s disease. Method To carry out the study, MR (magnetic resonance) images from 956 research participants from the Parkinson’s Progression Markers Initiative (PPMI) were used. LÄS MER
4. Att vara närstående till en person med Parkinsons sjukdom : en litteraturstudie
Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Luleå tekniska universitet/Institutionen för hälsa, lärande och teknikSammanfattning : Abstrakt Bakgrund: Parkinsons sjukdom är en kronisk neurodegenerativ sjukdom. Personen som lever med sjukdomen bor ofta fortfarande hemma och sköts av närstående. Syftet: var att beskriva erfarenheten av att vara närstående till en person med Parkinsons sjukdom. LÄS MER
5. The Impact of Oat and Fruit Consumption on Short-Chain Fatty Acid Production
Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)Sammanfattning : This study explored the importance of short-chain fatty acids (SCFAs) in maintaining gut health and how different diets affect their levels. Blood plasma and serum samples from mice subjected to two intervention studies on oats and fruits were analysed to determine SCFA concentrations. LÄS MER