Sökning: "livsmedelsförluster"

Hittade 4 uppsatser innehållade ordet livsmedelsförluster.

  1. 1. On-farm slaughter and emergency slaughter in Sweden : prerequisites for reducing food loss of pigs and cattle

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Rasmus Björn; Albin Kauppi; [2023]
    Nyckelord :Animal welfare; Cattle; Mortality; On-farm slaughter; On-farm emergency slaughter; Pigs;

    Sammanfattning : Although consumers are responsible for much food waste, recent studies have shown significant losses on farm-level. A recent report published by the Swedish Board of Agriculture presented that 3% and 8% of pigs and cattle are lost respectively, requesting further research regarding the potential in salvaging meat through on-farm slaughter (OFS) and on-farm emergency slaughter (OFES). LÄS MER

  2. 2. Kvalitetsförändringar i ’Elise’- äpplen efter öppning av ULO-lager

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Plant Breeding (from 130101)

    Författare :Dag Pålsson; [2023]
    Nyckelord :Äpplen; lagring; shelf-life; kvalité; fasthet; sockerinnehåll; livsmedelsförluster;

    Sammanfattning : För att kunna erbjuda konsumenter svenskproducerade äpplen över en stor del av året lagras frukten i sk ULO (ultra low oxygen) -lagring. Genom att temperatur, relativ fuktighet och atmosfär reglerass kan biologiska processer, såsom respiration och etylenproduktion, kontrolleras och sänkas vilket resulterar i att frukten håller längre och har bättre kvalité över en längre tid. LÄS MER

  3. 3. Orsaker till livsmedelsförluster och livsmedelsavfall längs med värdekedjor av nötkött och potatis : Ett samverkande angreppssätt för att förebygga dess uppkomst

    Master-uppsats, KTH/Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik

    Författare :Lily Gao; Emelie Johansson; [2021]
    Nyckelord :Food loss; food waste; food supply chain; voluntary agreement; root cause analysis; Livsmedelsförluster; livsmedelsavfall; värdekedja; frivillig överenskommelse; rotorsaksanalys;

    Sammanfattning : Ungefär en tredjedel av all mat som produceras runt om i världen går förlorad eller slängs, vilket resulterar i negativ påverkan på klimat och miljö, ekonomiska förluster samt bortfall av mat som annars kunnat tillgodose människor med mat. Att förebygga matsvinn har således flera positiva synergieffekter, men det behövs mer kunskap om orsaker till varför det uppstår samt ett fortsatt arbete för att företag, myndigheter och organisationer gemensamt ska kunna arbeta med svinnproblematiken. LÄS MER

  4. 4. Post-harvest losses in fruit supply chains : a case study of mango and avocado in Ethiopia

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, SLU/Dept. of Economics

    Författare :Susanna Humble; Amanda Reneby; [2014]
    Nyckelord :avocado; Ethiopia; mango; post-harvest losses; supply chain management; value chain analysis;

    Sammanfattning : Food insecurity is a great problem worldwide and Ethiopia is one of the sub-saharan countries that are suffering from poverty and food insecurity and a large part of the population are living in a state of undernourishment. To reduce these problems, a successful horticulture production can be an important factor. LÄS MER