Sökning: "mat ätande"

Visar resultat 1 - 5 av 38 uppsatser innehållade orden mat ätande.

  1. 1. Att beskriva omvårdnad av barn med ARFID utifrån distriktssköterskans perspektiv En integrativ litteraturstudie

    Magister-uppsats, Örebro universitet/Institutionen för hälsovetenskaper

    Författare :Caroline Lundbäck; Maria-Victoria Rydholm; [2023]
    Nyckelord :ARFID; Barn; Omvårdnad; Distriktsköterska.;

    Sammanfattning : Bakgrund: Avoidant restrictive food intake disorder (ARFID) är synonymt med diagnosen selektiv ätovilja/restriktivt ätande och karakteriseras som restriktivt eller undvikande ätbeteende. Beteendet kan orsaka negativ psykosocial påverkan då personen upplever obehag vid aktiviteter där okänd eller oönskad mat erbjuds samt leda till ett otillräckligt energi- och näringsintag som kan orsaka klinisk näringsbrist och/eller viktnedgång eller annan fysisk påverkan. LÄS MER

  2. 2. Främja ätandet – viktiga faktorer för omvårdnaden inom demensvård : En litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärd

    Författare :Hanna Arvidsson; Vjollca Zogaj; [2022]
    Nyckelord :Dementia; eating; factors; meal; Demens; faktorer; måltid; ätande;

    Sammanfattning : Bakgrund: I Sverige drabbas cirka 25 000 personer av en demenssjukdom varje år.Den kognitiva förändringen drabbar bland annat minnet, förståelsen,inlärningsförmågan och förmågan att kunna äta självständigt. Syfte: Syftet medstudien var att belysa faktorer vid måltidssituationer som främjar ätandet hos patientermed demens. LÄS MER

  3. 3. Föräldrastilar som kan orsaka emotionellt ätande bland barn och unga : En stukturerad litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Skövde/Institutionen för hälsovetenskaper

    Författare :Katarina Eriksson; [2022]
    Nyckelord :emotional eating; parent practicies; child; emotion regulation; obesity; emotionellt ätande; föräldrastilar; barn; emotionell reglering; fetma;

    Sammanfattning : Introduktion: Barnfetma är ett globalt folkhälsoproblem som växer i snabb takt.Obehandlad övervikt och fetma bland barn kan leda till kroniska följdsjukdomar ivuxenlivet, såsom högt blodtryck, förstadier till diabetes typ-2, psykisk ohälsa samt förtidigdöd. LÄS MER

  4. 4. Kost-och hälsoundervisning i grundskolan En jämförelsestudie mellan niondeklassare i två svenska skolor respektive en finsk skola

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Marisanna Korhonen; Elin Larsson; Emma Luhanka; [2021-10-22]
    Nyckelord :kostvanor; kostundervisning; niondeklassare; näringslära; hälsoundervisning;

    Sammanfattning : I dagens samhälle förses vi kontinuerligt med olika budskap relaterade till mat och ätande. Utan en tillräcklig kunskap inom ämnet är det svårt att veta hur man ska förhålla sig tillallinformation. LÄS MER

  5. 5. Ska vi äta ute? - en undersökning av ätande utomhus i urban miljö

    Master-uppsats, Lunds universitet/Institutionen för arkitektur och byggd miljö

    Författare :Li-Marie Kåkneryd; [2021]
    Nyckelord :temporary architecture; food architecture; outdoor furniture; wooden architecture; architecture installation; small scale architecture; Arts and Architecture;

    Sammanfattning : Ätandet. Det finaste vi har. Vi firar med mat, sörjer med mat och samlas kring mat. Att äta ihop är ett givet sätt att mötas och en självklar del av livet. LÄS MER