Avancerad sökning

Visar resultat 1 - 5 av 35 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 1. Att nära relationer : en utforskande studie om samstyrning av en kort matkanal

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural Development

    Författare :Flynn Smedman; [2023]
    Nyckelord :alternativa matnärverk; co-governance; alternativa mellanhänder; matsystem; relationer; styrning;

    Sammanfattning : I denna uppsats undersöker jag Stadsdelsmat, en modell för ett alternativt matsystem. Modellen syftar till att skapa en kort matkanal med närmare relationer mellan matens s.k. tre roller, nämligen medlemmar, kök och jordbruk, där dessa har möjlighet till medbestämmande i det lokala matsystemet. LÄS MER

  2. 2. En kartläggning av medvetenhet och kunskap kring allergener i kök som lagar mat till förskolor i Kalmar kommun

    Magister-uppsats, SLU/Dept. of Energy and Technology

    Författare :Nodar Badran; [2023]
    Nyckelord :allergener; allergikost; Kalmar; rutiner och IgE-medierad allergi;

    Sammanfattning : Studierna har visat att andelen förekomst av matallergier hos barn varierar mellan 5-8%. Vanliga allergiframkallande livsmedel inkluderar mjölk, ägg, fisk, skaldjur, olika spannmål, nötter, frön och baljväxter som jordnötter och soja. LÄS MER

  3. 3. "Blott Sverige svenska krusbär har" : En kvalitativ studie om nation branding av svensk måltidskultur

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för marknadsföring (MF)

    Författare :Jogér Sebastian; [2022]
    Nyckelord :turism; måltidsturism; marknadsföring; måltidskultur; kultur; mat; foodie; nation branding; storytelling; profilering;

    Sammanfattning : This candidate thesis contains a qualitative study of how Sweden markets its gastronomicculture internationally through nation branding. The study was conducted through adeductive research approach. Through nation branding, Sweden has become the new, littlestar on the gastronomic world scene. LÄS MER

  4. 4. Matsvinnets klimatavtryck och kostnad inom grundskola i Hallsbergs kommun  – samt jämförelse med andra kommuners matsvinn ochåtgärder för minskning.

    Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Institutionen för naturvetenskap och teknik

    Författare :Tony Karlsson; [2021]
    Nyckelord :Matsvinn; Klimatpåverkan; Hallsbergs kommun; Grundskola;

    Sammanfattning : Om klimatbelastningen från matsvinn och matavfall skulle betraktas som ett lands klimatpåverkan skulle matsvinn inneha en tredje plats i världen efter Kina och USA. I Sverige serverar grund- och gymnasieskolans måltidsverksamheter cirka 1,3 miljoner måltider om dagen. LÄS MER

  5. 5. ”Sen har hon minikockar: kockhatt, kockrock, och förkläde” - Förskolepersonals förutsättningar och arbetssätt kring barns matvanor i förskolan

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Malmö universitet/Fakulteten för lärande och samhälle (LS)

    Författare :Simon Parri; [2020]
    Nyckelord :Mat; Måltider; Förutsättningar; Ekonomi; Strategier och taktiker; Styrningsmentalitet;

    Sammanfattning : Sammandrag / AbstractSyftet med studien är att studera hur måltiden formas i förskolan och vem som påverkarmåltidens plats, funktion och innehåll. Studien kommer att titta på frågeställningarna som ärföljande: Hur ser utformningen av ämnet mat ut i förskolan och vem beslutar om detta? Vilkamöjligheter har förskolepersonal att påverka hur ämnet mat behandlas i förskolan?För att få svar på mina frågeställningar har jag valt att göra en empirisk studie där jag kommeratt använda mig av intervjuer med pedagoger, kockar och chefer som finns i förskolans värld. LÄS MER