Sökning: "mat och matvanor"
Visar resultat 6 - 10 av 136 uppsatser innehållade orden mat och matvanor.
6. Elevers upplevelser av hur hälsoperspektiv kopplat till MAT tas upp i hem- och konsumentkunskap
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskapSammanfattning : SAMMANFATTNING Bakgrund Hem- och konsumentkunskap (HKK) är ett viktigt skolämne som syftar till att ge elever nödvändiga verktyg för att bli medvetna konsumenter. Livsmedelsverkets nya kostråd innebär att äta mer mat från växtriket och mindre från djurriket, att äta lagom mycket och att röra på sig. LÄS MER
7. Att främja goda matvanor i skolan : En intervjustudie med rektorer och skolsköterskor
Kandidat-uppsats, Mittuniversitetet/Institutionen för hälsovetenskaper (HOV)Sammanfattning : Barnfetma är ett eskalerande globalt folkhälsoproblem, där ökad konsumtion av socker och ultrabearbetade livsmedel, samt bristande intag av frukt och grönsaker bland barn, spelar en betydande roll. För att möta denna utmaning krävs engagemang från flera aktörer, inklusive skolan. LÄS MER
8. Hur hälsofrämjande är utbudet av mat och dryck i kommunala simhallar?
Kandidat-uppsats, Stockholms universitet/Institutionen för material- och miljökemi (MMK)Sammanfattning : Bakgrund: Våra levnadsvanor påverkar risken att insjukna i icke smittsamma sjukdomar och ohälsosamma matvanor är en av de faktorer som orsakar flest sjukdomar i Sverige. Hälsofrämjande livsmedelskonsumtion är en avgörande del i arbetet med att minska matrelaterad ohälsa. LÄS MER
9. Uppfattningar om hälsosamma matvanor och Livsmedelsverkets kostråd i relation till de egna vanorna hos personer uppväxta i Brasilien boendes i Sverige : En kvalitativ studie
Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Introduktion: Forskning visar att migration till höginkomstländer ökar risken för folkhälsosjukdomar. En viktig aspekt är övergången från en hög andel färska råvaror till en matmarknad med stort utbud av processade livsmedel. LÄS MER
10. Distriktssköterskans hälsofrämjande omvårdnadsarbete med äldre personers näringstillstånd inom hemsjukvård : En empirisk studie
Magister-uppsats, Karlstads universitet/Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)Sammanfattning : Introduktion: Distriktssköterskan har som grund i sitt omvårdnadsarbete att stötta alla personer oberoende av ålder och sjukdomstillstånd. Genom distriktssköterskans hälsofrämjande arbete leder hen personerna till livsstilsförändringar. Genom att arbeta personcentrerat och hälsofrämjande ökar viljan att delta i sin omvårdnad. LÄS MER