Sökning: "mat och matvanor"

Visar resultat 21 - 25 av 136 uppsatser innehållade orden mat och matvanor.

  1. 21. Det är ingen quick fix, det är en utmaning varje dag : En kvalitativ intervjustudie om patienters erfarenheter och upplevelser av mat och ätande några år efter genomgången bariatrisk kirurgi

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Linnéa Karlsen; Nikita Nordin; [2021]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Övervikt och fetma ökar ständigt i världen och i Sverige. Bariatrisk kirurgi är en alltmer vedertagen behandlingsmetod för fetma. Forskning visar att det sker förändringar i patienters matvanor och kroppsvikt några år efter bariatrisk kirurgi, men få studier har undersökt patienters upplevelser och erfarenheter av detta. LÄS MER

  2. 22. ”Sen har hon minikockar: kockhatt, kockrock, och förkläde” - Förskolepersonals förutsättningar och arbetssätt kring barns matvanor i förskolan

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Malmö universitet/Fakulteten för lärande och samhälle (LS)

    Författare :Simon Parri; [2020]
    Nyckelord :Mat; Måltider; Förutsättningar; Ekonomi; Strategier och taktiker; Styrningsmentalitet;

    Sammanfattning : Sammandrag / AbstractSyftet med studien är att studera hur måltiden formas i förskolan och vem som påverkarmåltidens plats, funktion och innehåll. Studien kommer att titta på frågeställningarna som ärföljande: Hur ser utformningen av ämnet mat ut i förskolan och vem beslutar om detta? Vilkamöjligheter har förskolepersonal att påverka hur ämnet mat behandlas i förskolan?För att få svar på mina frågeställningar har jag valt att göra en empirisk studie där jag kommeratt använda mig av intervjuer med pedagoger, kockar och chefer som finns i förskolans värld. LÄS MER

  3. 23. Från barndom till ålderdom : Kvalitativa intervjuer med 1950-talister om maten och måltiden genom livet

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Hermine Magnusson; Gustav Sjöstedt; [2020]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Mat och ätande påverkas av historiska, tidsmässiga och sociala kontexter genom livet. Generationer kan användas som begrepp för att beskriva personer födda under samma tid för att visa på människor som delar historiska upplevelser. LÄS MER

  4. 24. Den socialt accepterade matlådan : en enkätstudie om arbetskollegors inverkan på individens medhavda mat till arbetsplatsen

    Kandidat-uppsats, Högskolan Kristianstad/Fakulteten för naturvetenskap

    Författare :Alicia Fenhed; Linda Nilsson; [2020]
    Nyckelord :Lunchbox; workplace; identity; eating behavior; social norms; Matlåda; arbetsplats; identitet; matvanor; sociala normer;

    Sammanfattning : Inledning: Många människor spenderar ofta mycket tid på en arbetsplats och därigenom äts det även många måltider där. Arbetsplatsen är även en plats för sociala relationer. De sociala relationerna har en stor inverkan på individens matvanor. LÄS MER

  5. 25. Uppfattningar om hälsosam mat och attityder till Livsmedelsverkets kostråd hos unga kvinnor och män i åldern 18 till 30 år

    Master-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

    Författare :Frida Nyman; [2019]
    Nyckelord :Healthy food; attitudes; perceptions; KAP-model; empowerment; qualitative interview study; Hälsosam mat; attityder; uppfattningar; KAP-modellen; empowerment; kvalitativ intervjustudie;

    Sammanfattning : Bakgrund: Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) utgör ohälsosamma matvanor den största risken för ohälsa i Europa. Sveriges regering belyser även ohälsosamma matvanor som den största risken till för tidig död. Svenskarnas intag av hälsosam mat har visat sig vara bristfälligt. LÄS MER