Sökning: "mat och matvanor"

Visar resultat 11 - 15 av 136 uppsatser innehållade orden mat och matvanor.

  1. 11. Hur ser matkonsumtionen ut för barn i åldrarna 6-8 år i skolan och på fritidsverksamheten? : En enkätstudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Sandra Mellgren; Emma Holmborn; [2022]
    Nyckelord :mat; skola; matkonsumtion; barn; 6-8 år; enkät; fritidsverksamhet;

    Sammanfattning : Bakgrund Resultatet från Riksmaten – Barn 2003 konstaterade att barn i Sverige äter för mycket mättat fett, samt söta och salta livsmedel. Skolan är en plats som möjliggör tidig grundläggning av hälsosamma matvanor. Att tidigt i livet ha möjlighet att etablera hälsosamma matvanor kan påverka framtida livsmedelsval. LÄS MER

  2. 12. Dumpstring; problem eller lösning? En kvantitativ undersökning av dumpstring ur ett klimat- och resursperspektiv

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Miljövetenskaplig utbildning

    Författare :Ellen Casey; [2022]
    Nyckelord :dumpstring; matsvinn; resurshantering; livsmedel; klimat; food waste; dumpster diving; climate; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : The UN Environment Programme (UNEP) estimates that up to 17% of the world's produced food goes to waste (UNEP, 2021). In Sweden alone, a total of 1,3 million tonnes of food waste was generated in 2018, and 20-25% of the country's total carbon footprint was derived from food waste (Andersson & Stålhandske, 2018). LÄS MER

  3. 13. Icke-energigivande sötningsmedel En kartläggning av attityder, uppfattningar och konsumtionsbeteenden

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Hiba Asskoul; Mergita Gjaka; Clara Kullberg; [2021-10-22]
    Nyckelord :Icke-energigivande sötningsmedel; attityder; ; riskuppfattningar; konsumtionsvanor;

    Sammanfattning : Växande oro för hälsa och livskvalitet uppmuntrar människor att anpassa hälsosamma livsstilar och undvika konsumtion av mat rik på socker, salt och fett. Idag har tillgängligheten till energitäta och näringsfattiga livsmedel skapat problem med livsstilssjukdomar såsom övervikt och fetma, diabetes typ 2, insulinresistens, hjärt- och kärlsjukdomar och karies. LÄS MER

  4. 14. Konsumenter av framtidens mat: En kvalitativ studie om barns uppfattning kring hållbar matkonsumtion.

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Emmili Ali Yoshiguchi; Beatrice Strid; [2021-08-30]
    Nyckelord :Fenomenografi; Hållbarhetsperspektiv; Matvana; Socioekonomisk bakgrund; Årskurs 1;

    Sammanfattning : Hållbar utveckling är idag ett högst aktuellt ämnet och maten som konsumeras har stor påverkan på miljön och bidrar till utsläpp av växthusgaser. Idag finns det forskning som påvisar att socioekonomisk bakgrund påverkar familjers matvanor, däremot finns det lite beforskat om huruvida socioekonomisk bakgrund påverkar uppfattningen om hållbar matkonsumtion, som att äta mer vegetabilier, begränsa köttkonsumtion och välja mer närproducerade alternativ. LÄS MER

  5. 15. Lastbilschaufförers arbetsmåltider och upplevda trötthet : En enkätstudie om dag- och nattarbetande lastbilschaufförer

    Master-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för arbetshälsovetenskap och psykologi

    Författare :Emelie Lindström; [2021]
    Nyckelord :truck driver; shift work; work meal; food; sleepiness; lastbilschaufför; skiftarbete; arbetsmåltid; mat; trötthet;

    Sammanfattning : Bakgrund: Nattarbete utgör en hälsorisk ur flera aspekter och har flera konsekvenser liknande de som ohälsosamma matvanor har. Bland lastbilschaufförer förekommer långa körningar där hälsosamma matvanor inte främjas. LÄS MER