Sökning: "mat och matvanor"

Visar resultat 16 - 20 av 136 uppsatser innehållade orden mat och matvanor.

  1. 16. Kvinnors upplevelse av att leva med diagnosen hetsätningsstörning - En litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärd

    Författare :Angela Nguyen; Vanda Fodor; [2021]
    Nyckelord :Binge eating disorder; experience; support; women; Hetsätningsstörning; kvinnor; stöd; upplevelse;

    Sammanfattning : Bakgrund: Ett av symtomen för hetsätningsstörning är att inte ha kontroll över den mängd mat som äts. Individen får i sig mer mat än vad kroppen behöver under en kort period, vilket över tid kan leda till komplikationer för hälsan såsom fetma, diabetes och kardiovaskulära sjukdomar. LÄS MER

  2. 17. #Utomhusmat : En kvalitativ studie om huruvida friluftsintresserades utomhusmatvanor påverkas av Instagram

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Lucas Olausson; Kim Gullbrandsson; [2021]
    Nyckelord :Instagram; social media; outdoor life; nature; food-habits; influence; Instagram; sociala medier; friluftsliv; natur; matvanor; påverkan;

    Sammanfattning : Över 70% av svenska internetanvändare i åldrarna 18–25 använder sig dagligen av Instagram. Samtidigt söker sig allt fler människor ut i naturen, inte minst under den rådande pandemin. LÄS MER

  3. 18. Föräldrars val av livsmedel till barn 1-5 år

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Frida Annefors; Catthariya Göransson; [2021]
    Nyckelord :livsmedelsval; föräldrars val av livsmedel; mat till barn; barn 1-5 år;

    Sammanfattning : Bakgrund. Barns matvanor grundläggs tidigt. Kostmönster, ätbeteende och smakpreferenser är exempel på sådant som följer individen genom uppväxten. Under den första tiden i livet är därför föräldrarnas roll för barnets kost viktig, då det är dem som serverar maten. LÄS MER

  4. 19. Barnfetma och övervikt kopplat till låg socioekonomisk status

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Skövde/Institutionen för hälsovetenskaper

    Författare :Khadeejah Nalukenge Kakande; Nimo Mohammed; [2021]
    Nyckelord :Child obesity; child overweight; socioeconomic status; parental education level; child overweight; socioeconomic status; parental education level; parental level of employment and low-income families; Barnfetma; barn övervikt; socioekonomisk status; föräldrars utbildningsnivå; föräldrars yrkesnivå och låginkomstfamiljer;

    Sammanfattning : Introduktion: Barnfetma och övervikt är växande folkhälsoproblem där var femte barn iSverige lider av det. Barn som tillhör svaga socioekonomiska grupper drabbas i störreutsträckning än andra barn. Detta förklaras av föräldrarnas låga utbildningsnivå, lågayrkesstatus och låga inkomstnivåer. LÄS MER

  5. 20. Ätverktyg för alla : Utforskandet av matkulturer som ledde till ätverktyg

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för industriell ekonomi, industridesign och maskinteknik

    Författare :Hugo Netinder; [2021]
    Nyckelord :Ätverktyg; Bestick; Ätpinnar; Matkultur; Kultur; Mathistoria; Produktdesign; Social hållbarhet;

    Sammanfattning : Inom alla kulturer äter vi med bestick, ätpinnar eller med händerna. Under historiens gång har ätverktygen följt med människan genom dess utveckling (Kelly Scott, 2018). Under den moderna tiden i människans historia har matkulturer blivit alltmer lidande av den industrialism som råder. LÄS MER