Sökning: "mat under 1900-talet"
Visar resultat 11 - 15 av 16 uppsatser innehållade orden mat under 1900-talet.
11. Från bok till nätversion - Analys av grammatik i ett recept då och nu
Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapSammanfattning : Det var under 1700-talet som genombrottet för kokböcker i Sverige kom. Under den här tiden skrevs det fortfarande kokböcker för överklassen, men allt mer började det komma kokböcker som hade en handboksliknande utformning med anvisningar för både mat och olika delar av hushållsarbetet. LÄS MER
12. Sockensamer : Religionshistoriska spår och konfrontationer i Gästrikland under 1600-1900 talet
Magister-uppsats, Avdelningen för kultur-, religions- och utbildningsvetenskapSammanfattning : Traditioner och berättelser lever idag kvar om sockensamerna. Sockensamerna har en egen historia i mellersta Sverige. I de flesta socknarna i länet finns det spår kvar efter dem. Det förekommer till exempel lämningar från där de bodde, bevarande föremål samt ortnamn som återger ett samiskt ursprung. LÄS MER
13. De norrländska svältsnörena : en skogshistorisk analys av cykelstigsutbyggnaden under 1900-talet
Magister-uppsats, SLU/Dept. of Forest Ecology and ManagementSammanfattning : Kommunikationerna i norra Norrland under den förindustriella tiden bestod i stort sett endast av vintervägar (Hoppe 1945, Lassila 1972). Människorna förflyttade sig trots allt över relativt stora områden med släde efter häst eller ren (Friberg 1935, Mannerfelt 1936, Hoppe 1945). LÄS MER
14. Reintroduction of the noble crayfish in the lake Bornsjön
Master-uppsats, SLU/Dept. of Wildlife, Fish and Environmental StudiesSammanfattning : Flodkräftan är en inhemsk art i Sverige. Antalet flodkräftlokaler har under 1900-talet reducerats med över 97 procent, i huvudsak till följd av kräftpest. Flodkräftan är klassad som starkt hotad i den nationella rödlistan för hotade djurarter sedan 2005. LÄS MER
15. Maten som klassmarkör i arbetarlitteraturen - Skildringar av mat i svensk arbetarlitteratur och dess värdebegreppsliga utveckling under två epoker av 1900-talet
Kandidat-uppsats, Lunds universitet/LitteraturvetenskapSammanfattning : This essay in literature science focuses on the representation and meaning of food in Swedish working class literature during two different eras in the 20th century. On the one hand the literature consists of five different authorships from 1925–1945 and on the other hand five authorships from 1985–2005. LÄS MER