Sökning: "postprandial."

Visar resultat 1 - 5 av 22 uppsatser innehållade ordet postprandial..

  1. 1. Effekten av en vegansk måltid på postprandiell utsöndring av GLP-1 hos individer med diabetes typ 2 - En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Nathalie Bäck Jonsson; Emelie Grönvall; [2020-07-02]
    Nyckelord :diabetes typ 2; nutritionsbehandling; vegan; växtbaserad; vegankost; GLP-1; inkretiner; postprandiellt.; type 2 diabetes; nutritional therapy; vegan; plant-based; vegan diet; GLP-1; incretins; postprandial.;

    Sammanfattning : SammanfattningTitel: Effekten av en vegansk måltid på postprandiell utsöndring av GLP-1 hos individer med diabetes typ 2 – En systematisk översiktsartikelFörfattare: Nathalie Bäck Jonsson och Emelie GrönvallHandledare: Therese KarlssonExaminator: Klara SjögrenProgram: Dietistprogrammet, 180/240 hpTyp av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition 15 hpDatum: 2020-05-25Bakgrund: Diabetes typ 2 är en kronisk sjukdom med stora hälsokonsekvenser. Livsstilsfaktorer som övervikt, fysisk inaktivitet och ohälsosamt ätande är stark kopplat till sjukdomen. LÄS MER

  2. 2. Water Insoluble Fraction of Nopal (Opuntia ficus) Cladodes Beneficially Affects Postprandial Appetite-related Variables, while the Soluble Fraction Has No Effect: A Randomized Crossover Study in Healthy Volunteers

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Phuong Dung Kieu; [2020]
    Nyckelord :Nopal cladodes; appetite variables; dietary fiber; hydrolysis index; obesity; applied nutrition; food chemistry; industriell näringslära; livsmedelskemi; Medicine and Health Sciences;

    Sammanfattning : Introduction: The world has witnessed a global trend of increasing obesity, which is directly linked to non-communicable diseases, such as type 2 diabetes (T2D). The epidemic of obesity is largely associated with consumption of high calorie diets and low physical activity. LÄS MER

  3. 3. Kan behandling med SGLT2-hämmare minska det postprandiella insulinsvaret hos hästar med EMS vid utfodring med vallfoder?

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :Emma Tegler; [2020]
    Nyckelord :ekvint metabolt syndrom; fodertoleranstest; häst; insulindysreglering;

    Sammanfattning : Övervikt och fetma är ett ökande välfärdsproblem hos hästar såväl som hos människor. Hos människor är övervikt start förknippat med diabetes typ 2, och motsvarande koppling kan hos hästar göras mellan övervikt och ekvint metabolt syndrom (EMS). LÄS MER

  4. 4. Soluble and insoluble fractions from nopal (Opuntia ficus) cladodes improve postprandial glycaemic regulation: a crossover randomized study in healthy volunteers

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Wanussavee Deenissai; [2020]
    Nyckelord :Nopal cladodes; Glycaemic regulation; Randomized cross-over study; Dietary fibre; Hydrolysis index; Applied nutrition; Food chemistry; Industriell näringslära; Livsmedelskemi; Medicine and Health Sciences;

    Sammanfattning : Background and objectives: Type 2 diabetes has been increasing all over the world. A healthy diet, including particular functional foods is an effective strategy to prevent this form of diabetes. Nopal (Oputia ficus) is a cactus plant that, according to traditional medicine, has antidiabetic properties. LÄS MER

  5. 5. The effect of time-restricted feeding on glycemic biomarkers : A literature study

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Henrik Bo Pedersen; [2020]
    Nyckelord :Intermittent fasting; time-restricted feeding; type 2 diabetes mellitus; prediabetes; metabolic disorders; fasting glucose -insulin; mean glucose; HbA1c; postprandial glucose -insulin response; insulin sensitivity; insulin resistance; β-cell function;

    Sammanfattning : Background: The prevalence of diabetes and obesity has been on the rise for many years and the search for new and effective dietetic solutions aiming at reducing calories, reducing body mass and improving diabetes has been ongoing. Currently, the intermittent fasting diet - the practice of alternating periods of eating and fasting - is gaining popularity. LÄS MER