Avancerad sökning

Visar resultat 6 - 10 av 35 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 6. Effects of plant polar lipids on postprandial glycemic regulation in healthy humans

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Yijia Yao; [2022]
    Nyckelord :plant polar lipid; meal study; clinical study; postprandial glycemic regulation; applied nutrition and food chemistry; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : In light of diabetes becoming a global discussion topic, some steps ought to be taken to help reduce the number of individuals suffering from the disease. Keeping good glycemic control through a healthy diet helps prevent diabetes and cardiovascular disease. Plant lipids are increasingly being studied for their postprandial effects on humans. LÄS MER

  2. 7. Metabolic effects of various carbohydrates and fibre in dog food

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Fanny Bergevi; [2022]
    Nyckelord :dog; whole grain wheat; peeled oats; whole grain rye; metabolic profiles; metabolic pathways;

    Sammanfattning : The lack of scientific studies regarding dog nutrition highlights the need for future studies, especially when we know the importance of food in relation to health. The variety of ingredients in commercial dog food is huge. LÄS MER

  3. 8. Hjärtskyddande effekten av GLP-1 analoger vid behandling av patienter med typ-2 diabetes

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Rana Gbashi; [2022]
    Nyckelord :GLP-1 analoger;

    Sammanfattning : Bakgrund: Typ-2 diabetes är en sjukdom som kännetecknas av nedsatt insulinkänslighet (insulinresistens) samtidigt minskar betacellsfunktionen gradvis med fördröjt och otillräckligt insulinsvar på stimuli. Produktionen av insulin i bukspottkörteln räcker inte för kroppens behov. LÄS MER

  4. 9. Vegansk kost och typ 2-diabetes

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Skövde/Institutionen för hälsovetenskaper

    Författare :Tilda Holm; Patrik Svensson; [2021]
    Nyckelord :Type 2-diabetes; vegan diet; cardiovascular disease; public health; plant-based diet; prevention; Typ 2-diabetes; vegansk kost; kardiovaskulär sjukdom; folkhälsovetenskap; växtbaserad kost; prevention;

    Sammanfattning : Introduktion: Kardiovaskulära sjukdomar är en av de vanligaste sjukdomarna världen över och står årligen för 18 miljoner dödsfall, en tredjedel av alla dödsfall. En av dessa sjukdomar är diabetes som en av elva i världen har i någon form och mörkertalet är stort. Typ 2-diabetes (T2D) kan vara ärftlig men är också påverkbart. LÄS MER

  5. 10. Characterization of Nopal cactus cladode flours regarding dietary fiber and starch content, and their effects on postprandial glycemic regulation

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Zhuohuan Li; [2021]
    Nyckelord :Nopal; Opuntia ficus-indica; Nutrition; glycemic response; diabetes; hydrolysis index; meal study; dietary fiber; applied nutrition; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : Background: Previous study found that 2 batches of Nopal flour supplied by the same suppliers at different time was performing different results in in vitro studies and the quality of Nopal flour might thus be different. Besides, investigation on whether the soluble or the insoluble fraction of the Nopal flour suspensions contributed to the glycemic modulation was still necessary. LÄS MER