Sökning: "skapa matvanor"

Visar resultat 1 - 5 av 56 uppsatser innehållade orden skapa matvanor.

  1. 1. Att främja goda matvanor i skolan : En intervjustudie med rektorer och skolsköterskor

    Kandidat-uppsats, Mittuniversitetet/Institutionen för hälsovetenskaper (HOV)

    Författare :Jenny-Lo Markström; [2023]
    Nyckelord :barnfetma; barns matvanor; erfarenheter; skolans roll; utmaningar och framgångsfaktore;

    Sammanfattning : Barnfetma är ett eskalerande globalt folkhälsoproblem, där ökad konsumtion av socker och ultrabearbetade livsmedel, samt bristande intag av frukt och grönsaker bland barn, spelar en betydande roll. För att möta denna utmaning krävs engagemang från flera aktörer, inklusive skolan. LÄS MER

  2. 2. Hur hälsofrämjande är utbudet av mat och dryck i kommunala simhallar?

    Kandidat-uppsats, Stockholms universitet/Institutionen för material- och miljökemi (MMK)

    Författare :Helena Hagströmer; [2023]
    Nyckelord :Nutrition; näringslära; folkhälsonutrition; folkhälsa; matvanor; offentlig miljö;

    Sammanfattning : Bakgrund: Våra levnadsvanor påverkar risken att insjukna i icke smittsamma sjukdomar och ohälsosamma matvanor är en av de faktorer som orsakar flest sjukdomar i Sverige. Hälsofrämjande livsmedelskonsumtion är en avgörande del i arbetet med att minska matrelaterad ohälsa. LÄS MER

  3. 3. Växtbaserad kost och dess association med metabolt syndrom : En strukturerad litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Skövde/Institutionen för hälsovetenskaper

    Författare :Lise-Lotte Kruse; [2021]
    Nyckelord :vegetarian diet; plant-based diet; metabolic syndrome; metabolic risk factors; vegetarisk kost; växtbaserad kost; metabolt syndrom; metabola riskfaktorer;

    Sammanfattning : Introduktion; Metabolt syndrom är ett tillstånd som påverkas av livsstilen och ökar i samtliga befolkningar då stillasittande, felaktiga matvanor och stress ökar över hela världen. Den har även en genetisk komponent och påverkas också starkt av metabolismen och de tre har ett komplext samband. LÄS MER

  4. 4. ”En stämpel på hur dagen ska bli” : Ungdomars resonemang kring sina frukostsituationer

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Robin Steinwender; Sandra Sjöblom; [2021]
    Nyckelord :Frukost; Frukostval; Frukostvanor; Energi; Sällskap; Sociala medier; Påverkan; Hälsosam; Hem- och konsumentkunskap; Kostvetenskap; Ungdomar;

    Sammanfattning : Bakgrund Att förse kroppen med bränsle efter en natts fasta är en god idé. Frukost har fått benämningen som dagens viktigaste måltid. Frukostkonsumtion har generellt sett positiva effekter på kognitiv prestanda jämfört med utelämnande av frukost. Samtidigt har nyligen utförd forskning visat motsatsen. LÄS MER

  5. 5. Development of a new Front of Package Nutrition Label : a case in the European Union

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Federico Bottari; [2021]
    Nyckelord :Farm to Fork Strategy; legislative process; lobbying; standard; stakeholder management;

    Sammanfattning : The current malnutrition epidemic calls for multiple solutions. The aim of the thesis is to identify the themes of the debate regarding the development of a single Front of-package nutrition label in the European Union. LÄS MER