Sökning: "sweeteners"

Hittade 4 uppsatser innehållade ordet sweeteners.

  1. 1. How is sugar replaced by other ingredients in products labelled with "no added sugar" and how does this affect the energy, fat, carbohydrate, sugar and protein content?

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Stina Bladin; [2018]
    Nyckelord :sugars; added sugar; free sugar; food labelling; sweeteners; energy; obesity;

    Sammanfattning : Labels such as “no added sugar” is commonly used by food manufacturers and consumers may think that these products are healthier than similar products that contain “added sugar”. To recreate the sweet taste, the mouthfeel and texture in products with “no added sugar”, some other kind of ingredients need to be added. LÄS MER

  2. 2. Allmänhetens kunskap om sötningsmedel och smakförstärkare

    Kandidat-uppsats,

    Författare :Conny Carlsson; [2016]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Sötningsmedel och smakförstärkare har visat sig att vara kopplade till olika hälsorisker. Syftet med projektet var att undersöka om allmänheten var medvetna om riskerna hos sötningsmedel och smakförstärkare. Detta gjordes genom att skicka ut en enkät där allmänheten fick svara på ett antal frågor på internet. LÄS MER

  3. 3. Jämförelse mellan glukos–fruktos sirap och sackaros avseende viktutveckling

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Evelina Lennartsson; Ida Engholm Ekman; [2015-08-04]
    Nyckelord :glukos; fruktos; sirap; sackaros; viktutveckling; jämförelse; glukos-fruktos;

    Sammanfattning : Sahlgrenska Academy at University of Gothenburg Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition Abstract Title: Comparison of high fructose corn syrup and sucrose on development of bodyweight Author: Evelina Lennartsson, Ida Engholm Ekman Supervisor: Frode Slinde Examiner: Anna Winkvist Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS Type of paper: Bachelor`s thesis on clinical nutrition, 15 hp Date: April 8, 2015Background: The prevalence of obesity has increased in Sweden and the diet is an important factor in this development. Sugar is one component of the diet, which in large quantities can lead to an excessive energy intake and weight gain. LÄS MER

  4. 4. Artificiella sötningsmedel i dryck och dess effekt på hungerkänslor och energiintag

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Sofia Andersson; Sofia Jakobsson; [2013-03-08]
    Nyckelord :sötningsmedel hungerkänslor energiintag;

    Sammanfattning : Sahlgrenska Academyat University of GothenburgDepartment of Internal Medicine and Clinical NutritionAbstractTitle: Artificial sweeteners in beverage and their effecton hunger and energy intakeAuthor: Sofia Andersson and Sofia JakobssonSupervisor: Heléne Bertéus ForslundExaminer: Anna WinkvistProgramme: Dietician study programme, 180/240 ECTSType of paper: Examination paper, 15 hpDate: April 11, 2012BackgroundIn 2010 the total consumption of soft drinks in Sweden was estimated to 69 litres per person and17 % of the domestic production was estimated to consist of soft drinks sweetened with artificialsweeteners. The effects of artificial sweeteners on hunger is not yet fully understood. LÄS MER