Sökning: "food allergy"

Visar resultat 26 - 30 av 44 uppsatser innehållade orden food allergy.

  1. 26. Biokemisk och immunologisk karaktärisering av pepsin-spjälkade mjölkallergener

    Master-uppsats, Institutionen för biologisk grundutbildning

    Författare :Kristoffer Jonasson; [2013]
    Nyckelord :Food allergy; pepsin; digestion; cow milk; IgE; ImmunoCAP; Födoämnesallergi; pepsin; matspjälkning; komjölk; IgE; ImmunoCAP;

    Sammanfattning : Milk allergens were digested by allowing them to flow through a chromatography column, where pepsin was conjugated to the stationary phase of the column. The allergen fragments were then characterized both biochemically, by using SDS-PAGE and gel permeation chromatography, and immunologically, by examining their reactivity to IgE and monoclonal antibodies. LÄS MER

  2. 27. Negotiating Bodies at the Borderlands of Eating Communities : An Ethnographic Study of Oat Milk Consumers’ Relations to Health, Identity and Social Life

    Master-uppsats, Lunds universitet/Avdelningen för etnologi

    Författare :Meghan Cridland; [2012]
    Nyckelord :eating community; alternative food; food allergy; food intolerance; lifestyle; oat milk; non dairy; Celiac; food culture; Cultural Sciences;

    Sammanfattning : This thesis conducts a cultural analysis of the social implications of food allergies and intolerances and analyzes the interaction of individual experience and social structures by asking what it means when one chooses not to follow the normative food culture, such as with vegetarian and vegan diets, or when one physically cannot, such as in the case of food allergies and intolerances, specifically Celiac. By focusing on lifestyle and dietary eaters, that is, consumers adhering to ʻalternativeʼ diets, such as veganism or vegetarianism, and individuals diagnosed with (or affected by) food allergies and intolerance, this research analyzes how (non)participation in the mainstream eating community is both a challenge and source of how people removed from the eating community understand themselves via social interaction. LÄS MER

  3. 28. Distriktssköterskors arbete kring födoämnesallergier på barnavårdcentral

    Magister-uppsats,

    Författare :Daniela Magnusson; Marie Nilsson; [2011-05-26]
    Nyckelord :infant; child; parent; allergy; food allergy; primary care; transition; parenthood;

    Sammanfattning : Att arbeta som distriktssköterska innebär att främja hälsa och förebygga ohälsa. Syftet med denna studie var att undersöka hur distriktssköterskor arbetar kring födoämnesallergier på barnavårdscentral. Symtom och tecken är ofta diffusa och kan lätt förväxlas med vanligt förekommande spädbarnsproblem såsom mag- samt hudbesvär. LÄS MER

  4. 29. Is goat milk a better milk replacement to piglets, rat pups and foals than cow milk is?

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Viveca Orve; [2011]
    Nyckelord :goat milk; cow milk; milk replacements; nutrient composition of milk; nutrient requirements of newborn animals;

    Sammanfattning : AbstractOne opinion among people who are experienced in hand rearing newborn mammals is that goat milk is more suitable than cow milk if the young needs a milk replacer. The purpose of this literature review was to find out if there is scientific evidence that goat milk is a better milk replacer for piglets, rat pups and foals than cow milk. LÄS MER

  5. 30. Hantering, utbildning och upplevd kunskap kring födoämnesöverkänslighet bland personal i mottagningskök

    Kandidat-uppsats, Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Maria Eriksson; Maria Kjellander; [2011]
    Nyckelord :födoämnesöverkänslighet; mottagningskök;

    Sammanfattning : Bakgrund Mat är en viktig del av vårt sociala liv. Har man en födoämnesöverkänslighet försvåras matglädjen tillsammans med andra. Födoämnesöverkänslighet delas in i två grupper, födoämnesallergi och födoämnesintolerans. LÄS MER