Sökning: "järnbrist"
Visar resultat 6 - 10 av 14 uppsatser innehållade ordet järnbrist.
6. Anemi och järnbrist under graviditet. En beskrivande studie med kvinnor från sydvästra Sverige.
Master-uppsats,Sammanfattning : Bakgrund: Anemi och järnbrist är ett globalt hälsoproblem för gravida kvinnor. De länder som har högst andel ligger i Afrika och Asien. I studier framkommer att även i höginkomstländer har invandrade kvinnor och de med många graviditeter anemi och järnbrist i högre grad än andra. LÄS MER
7. Järnstatus och rutiner för järnsupplementering till svenska smågrisar
Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, SLU/Dept. of Clinical SciencesSammanfattning : Otillräckligt järnintag hos diande smågrisar resulterar snabbt i järnbrist och vidare järnbristanemi (eng. iron-deficiency anemia, IDA). IDA utgör ett allvarligt hälsoproblem hos våra domesticerade smågrisar, och leder till lägre tillväxt, mindre motståndskraft mot infektiösa sjukdomar och i värsta fall en ökad smågrisdödlighet. LÄS MER
8. Intag av hemjärn och icke-hemjärn : Baserat på resultat från undersökningen Riksmaten 2010-11
Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Bakgrund Järnbrist är en av de vanligaste och mest utbredda näringsbristsjukdomarna i världen. Järn indelas i formerna hemjärn och icke-hemjärn, vilket har betydelse för graden av absorption från livsmedel. Det saknas en kartläggning av intaget av hemjärn och icke-hemjärn hos den svenska befolkningen. LÄS MER
9. Jämförelse mellan markörer för funktionellt järnstatus på Siemens Advia 2120 och Sysmex XN-1000
Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)Sammanfattning : Syre transporteras från lungorna, via blodet bundet till erytrocyternas hemoglobin, till kroppens alla celler. En hemoglobinkoncentration i blodet under referensintervallet definieras som anemi och påverkar hela kroppen och försämrar den fysiska prestationsförmågan. LÄS MER
10. Växter som en källa till järn i maten
Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)Sammanfattning : På senare tid har konsumenter visat ett ökat intresse för näringsmässig kvalitet som innehåll av vitaminer, mineraler och bioaktiva ämnen hos frukt och grönsaker. Samtidigt är järnbrist den vanligaste och mest utbredda typen av näringsbrist globalt, även i industrialiserade länder. LÄS MER