Sökning: "kostvetare"

Visar resultat 1 - 5 av 7 uppsatser innehållade ordet kostvetare.

  1. 1. MATENS URSPRUNG, EN KONSUMTIONSFAKTOR? : En kvantitativ enkätstudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Linnea Henriksson; [2021]
    Nyckelord :livsmedel; hållbarhet; miljö; konsumtion; ursprung;

    Sammanfattning : Bakgrund Av maten vi äter importeras 45 % från andra länder. Matproduktionen står idag fören betydande andel av klimatpåverkan, och en stor del av de livsmedel som konsumeras iSverige har orsakat sin klimatpåverkan utanför landets gränser. LÄS MER

  2. 2. Mat till första barnet

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Agnes Sjöberg; Elina Hagström; [2020-08-05]
    Nyckelord :Matintroduktion; Förstagångsföräldrar; BVC; Self-efficacy Theory; Hälsofrämjande; Kostvetenskap;

    Sammanfattning : Att bli förälder är en omvälvande livsprocess med nya situationer kring matintroduktionen, speciellt för förstagångsföräldrar som inte har någon tidigare erfarenhet. I denna period är barnavårdscentralen viktig med sitt stöd i hälsosamtal och föräldrargrupper. LÄS MER

  3. 3. Den kommunala måltidsutvecklaren : En studie om en framväxande profession

    Kandidat-uppsats, Högskolan Kristianstad/Fakulteten för naturvetenskap

    Författare :E. Frick; Erika Månsson; [2019]
    Nyckelord :Offentliga måltider; kostchef; måltidschef; måltidsutvecklare; måltidsplanerare; måltidsstrateg; måltidskonsult; kostekonom; kostsamordnare; måltidsinspiratör; kvalitétescontroller; kostvetare; verksamhetsutvecklare;

    Sammanfattning : Varje dag serveras det cirka tre miljoner måltider inom den offentliga sektorn, där Sverige är ett av tre länder som erbjuder kostnadsfri måltid i förskola, skola och äldreomsorg. Lagen beskriver att måltiden ska vara näringsriktig och det är måltidsutvecklaren som tillsammans med kost-/ måltidschef arbetar med måltiderna. LÄS MER

  4. 4. "Att äta grönare" -trend eller livsstil? : En enkätstudie om intag av vegetarisk mat i Sverige.

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Elin Glamsjö; Ulrika Söderlund; [2018]
    Nyckelord :vegetarisk mat; trend; flexitarian; kost; miljö; hälsa;

    Sammanfattning : Bakgrund En vegetarisk kosthållning kan se ut på olika sätt och kan vara till fördel både för människors hälsa och för miljön. Idag har svenskarna ett frukt- och grönsaksintag som är lägre än vad som rekommenderas, samtidigt som köttintaget är högre. LÄS MER

  5. 5. Att äta eller inte äta kolhydrater

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Carolina Birath; Eleonor Pettersson; [2014-06-26]
    Nyckelord :attityd; beteende; kolhydrater; theory of reasoned action;

    Sammanfattning : Vad människor väljer att äta har stor betydelse för deras hälsa och idag är det många människor som lever ohälsosamma liv vilket bland annat beror på just bristfälliga kostvanor. Kolhydraternas roll i kosten har på senare tid varit omdiskuterad och kan ha skapat en förvirring kring om och/eller varför kolhydratrika livsmedel bör ingå i kosten. LÄS MER