Sökning: "nutritionsbehandling"

Visar resultat 6 - 10 av 53 uppsatser innehållade ordet nutritionsbehandling.

  1. 6. Mat och vätskeregistrering i praktiken - dietistens perspektiv : En kvalitativ intervjustudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Emma Steneberg; Johanna Olsson; [2022]
    Nyckelord :mat och vätskeregistrering; dietistens perspektiv;

    Sammanfattning : Bakgrund Undernäring leder till ökat lidande, längre vårdtider och försämrad livskvalitet för patienter, därför är det viktigt att tidigt upptäcka ett lågt matintag för att snabbt kunna sätta in adekvata nutritionsåtgärder. Mat- och vätskeregistrering ger en indikation på om dietist bör kopplas in, och är ett viktigt underlag för dietister vid val av nutritionsåtgärder. LÄS MER

  2. 7. Sjuksköterskans erfarenheter av vätske- och nutritionsbehandling hos patienter i livets slutskede. : -En litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Karlstads universitet/Institutionen för hälsovetenskaper (from 2013)

    Författare :Anna Bexell; Kristin Storm Hedeås; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : .... LÄS MER

  3. 8. Nutritionstillförsel till patienter i behov av intensivvård : En retrospektiv observationsstudie

    Magister-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för omvårdnad

    Författare :Kristina Kilsand; [2021]
    Nyckelord :Energiintag; intensivvård; malnutrition; nutrition; vuxen;

    Sammanfattning : Bakgrund: Målet med nutritionsbehandling på intensivvårdsavdelningen är att undvika och/eller behandla undernäring samt efterföljande negativa konsekvenser såsom sviktande organfunktion, behov av ventilatorstöd och en försämrad sårläkning. Flera internationella studier har visat att intensivvårdspatienten inte får den mängd energi som är ordinerad. LÄS MER

  4. 9. Dietisters upplevelser och erfarenheter av att arbeta med prematura barn

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Elin Storm; Olivia Östling; [2021]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Prematurfödda barn ställs inför ett antal utmaningar efter födseln, vilket kan innebära en komplex vårdsituation. För att öka chanserna för barnets överlevnad samt minska kort- och långsiktiga komplikationer ställs ofta höga krav på en adekvat nutritionsbehandling. LÄS MER

  5. 10. Effekten av en vegansk måltid på postprandiell utsöndring av GLP-1 hos individer med diabetes typ 2 - En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Nathalie Bäck Jonsson; Emelie Grönvall; [2020-07-02]
    Nyckelord :diabetes typ 2; nutritionsbehandling; vegan; växtbaserad; vegankost; GLP-1; inkretiner; postprandiellt.; type 2 diabetes; nutritional therapy; vegan; plant-based; vegan diet; GLP-1; incretins; postprandial.;

    Sammanfattning : Sammanfattning Titel: Effekten av en vegansk måltid på postprandiell utsöndring av GLP-1 hos individer med diabetes typ 2 – En systematisk översiktsartikel Författare: Nathalie Bäck Jonsson och Emelie Grönvall Handledare: Therese Karlsson Examinator: Klara Sjögren Program: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition 15 hp Datum: 2020-05-25 Bakgrund: Diabetes typ 2 är en kronisk sjukdom med stora hälsokonsekvenser. Livsstilsfaktorer som övervikt, fysisk inaktivitet och ohälsosamt ätande är stark kopplat till sjukdomen. LÄS MER