Sökning: "proteinsyntesen"

Visar resultat 1 - 5 av 7 uppsatser innehållade ordet proteinsyntesen.

  1. 1. Effekterna av vitamin D-metaboliter på tunikamycin-inducerad ER-stress i PC3- och NSC34-celler

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för farmaceutisk biovetenskap

    Författare :Ida Malo; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Vitamin D är ett steroidvitamin och tillförs oss från vissa livsmedel eller syntetiseras när vår hud utsätts för solen. Inuti cellerna fungerar det som en transkriptionsfaktor för en grupp gener. LÄS MER

  2. 2. Proteintillskott eller inte? : en studie om intag av protein och inställningen till proteintillskott hos styrketränande män

    Kandidat-uppsats, Högskolan Kristianstad/Fakulteten för naturvetenskap

    Författare :Simon Johansson; Marcus Dickson; [2020]
    Nyckelord :Exercise; eating registration; food supplements; protein; attitude; Träning; kostregistrering; kosttillskott; protein; inställning;

    Sammanfattning : Inledning: Den svenska träningstrenden fortsätter enligt stadiums årliga undersökning om svenskarnas träningsvanor. Enligt Livsmedelsverket är kosttillskott ett komplement som ska konsumeras utöver den vanliga kosten, och motiveringen till att idrottare använder kosttillskott är exempelvis för att skydda hälsa och prestation. LÄS MER

  3. 3. Brachyspira hyodysenteriae - diagnostikmetoder och resistensmekanismer

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health

    Författare :Anna Gustafsson; [2013]
    Nyckelord :Brachyspira hyodysenteriae; svindysenteri; detektionsmetoder; antibiotikaresistens; resistensmekanism; resistensbestämning;

    Sammanfattning : Svindysenteri är en allvarlig diarrésjukdom inom grisproduktionen som orsakar lidande för djuren och ekonomiska kostnader för grisbönderna. Sjukdomen, som är spridd över hela världen, orsakas av den anaeroba bakterien Brachyspira hyodysenteriae. LÄS MER

  4. 4. Hur omsätts protein och fett vid styrketräning? : Vilka fördelar och nackdelar kan en protein- och fettrik kost ha?

    Kandidat-uppsats, Biomekanik och biomedicin

    Författare :Caroline Wigroth; Michel Mleczkovicz; [2012]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Syftet med den här litteraturstudien var att undersöka effekten av hög protein- och fettrik kost på styrketräning. De flesta dagliga matvaror innehåller oftast både protein och fett förutom rena kolhydratkällor, vilka har olika effekt på kroppen vid styrketräning. LÄS MER

  5. 5. Genetiska defekter hos nötkreatur

    L3-uppsats, SLU/Dept. of Animal Breeding and Genetics

    Författare :Emelie Wickström; [2008]
    Nyckelord :genetisk; defekt; mutation; CVM; BLAD; nötkreatur;

    Sammanfattning : Genetic defects are caused by mutations in major genes where the gene's protein product has a large impact on the physiology of the animal. The synthesis of the protein can be altered by a change in the nucleotide sequence, which can lead to malformation and in many cases death. LÄS MER