Sökning: "riktlinjer för nutrition"

Visar resultat 1 - 5 av 64 uppsatser innehållade orden riktlinjer för nutrition.

  1. 1. Förskollärares uppfattningar av kostrelaterad pedagogik : Matnyttiga insikter för kunskapsförmedlande aktörer.

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Karlstads universitet

    Författare :Ludvig Johansson; [2023]
    Nyckelord :Diet; sociology of knowledge; qualitative content analysis; preschool; Kost; kunskapssociologi; kvalitativ innehållsanalys; förskolan;

    Sammanfattning : I svenska förskolor erbjuds samtliga barn näringsriktiga måltider. Huruvida barnen äter dessa måltider är dessvärre inte en självklarhet och ännu mindre självklart är förkolärares förmåga att stötta barnen i kostrelaterade utmaningar. LÄS MER

  2. 2. Hur hälsofrämjande är utbudet av mat och dryck i kommunala simhallar?

    Kandidat-uppsats, Stockholms universitet/Institutionen för material- och miljökemi (MMK)

    Författare :Helena Hagströmer; [2023]
    Nyckelord :Nutrition; näringslära; folkhälsonutrition; folkhälsa; matvanor; offentlig miljö;

    Sammanfattning : Bakgrund: Våra levnadsvanor påverkar risken att insjukna i icke smittsamma sjukdomar och ohälsosamma matvanor är en av de faktorer som orsakar flest sjukdomar i Sverige. Hälsofrämjande livsmedelskonsumtion är en avgörande del i arbetet med att minska matrelaterad ohälsa. LÄS MER

  3. 3. Nutritionsvård hos vårdtagare med- och risk för malnutrition i en sjukhuskontext : -       En litteraturstudie med fokus på sjuksköterskors erfarenheter

    Kandidat-uppsats, Karlstads universitet/Institutionen för hälsovetenskaper (from 2013)

    Författare :Fauhlér Matilda; Erturk Medine; [2023]
    Nyckelord :Sjuksköterskor; erfarenheter; nutritionsvård; inneliggande vårdtagare; malnutrition.;

    Sammanfattning : Introduktion/Bakgrund: Av alla vuxna vårdtagare som läggs in på sjukhusavdelningar beräknas 50 % vara undernärda världen över. Konsekvenser av malnutrition kan klassas som en vårdskada vilket definieras i patientsäkerhetslagen. LÄS MER

  4. 4. Sjuksköterskors erfarenheter att vårda äldre med undernäring : En litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Högskolan Dalarna/Institutionen för hälsa och välfärd

    Författare :Anna Fändriks; Hanna Säll Back; [2022]
    Nyckelord :Elderly patients; malnutrition; nurses´ experiences; Sjuksköterskans erfarenheter; undernäring; äldre patienter;

    Sammanfattning : Bakgrund Sjuksköterskor ska arbeta för att uppmärksamma och behandla undernäring samt utföra adekvata omvårdnadsåtgärder. Trots det är undernäring ett stort problem hos äldre. Olika barriärer kan finnas som utmanar sjuksköterskors möjligheter i nutritionsomvårdnaden. LÄS MER

  5. 5. Intensivvårdssjuksköterskans mätning av gastrisk residualvolym hos patienter med enteral nutrition

    Magister-uppsats, Lunds universitet/Institutionen för hälsovetenskaper

    Författare :Beatrice Källman; Malgorzata Adamczewski; [2022]
    Nyckelord :Gastrisk residualvolym; Enteral nutrition; Intensivvård; Mekanisk ventilation; Nutritionssond.; Medicine and Health Sciences;

    Sammanfattning : Bakgrund: Kontroll av gastrisk residualvolym (GRV) via aspiration sker på intensivvårdsavdelningar med syfte att säkerställa tillräcklig nutritionstillförsel och utvärdera risken för komplikationer relaterade till enteral nutrition (EN). Studier visar på oenighet huruvida stor GRV faktiskt ökar risken för negativa effekter, dessutom varierar rutiner för GRV-mätning gällande teknik, frekvens och mängd som aspireras och om aspiratet kasseras eller returneras till patienten. LÄS MER