Sökning: "utbildning kost"

Visar resultat 1 - 5 av 227 uppsatser innehållade orden utbildning kost.

  1. 1. Sjuksköterskors Erfarenheter Av Egenvård Hos Patienter Med Diabetes Mellitus Typ 2 : En Litteraturöversikt Med Kvalitativ Ansats

    Kandidat-uppsats, Jönköping University/Hälsohögskolan

    Författare :Bajat Vali; Bukhari Alaa; Yaghoubi Sheikhdarabadi Leila; [2024]
    Nyckelord :Diabetes; Orem; Education; Relationship; Diabetes; Orem; Utbildning; Relation;

    Sammanfattning : Bakgrund: Diabetes mellitus typ 2 är den mest ökande och livshotande metaboliska sjukdomen i världen. I Sverige var 468 402 patienter diagnostiserade med sjukdomen år 2022. Patienten har ett stort ansvar för att utföra egenvård och genomföra nödvändiga livsstilsförändringar för att förebygga sjukdomsrelaterade komplikationer. LÄS MER

  2. 2. Normer om kost: Pedagogers förhållningssätt

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Malmö universitet/Institutionen för barndom, utbildning och samhälle (BUS)

    Författare :Frogner Emelie; Holmqvist Elin; [2024]
    Nyckelord :Förhållningssätt; förskola; normkritiskt; kön; makt; måltidssituation; normer; selektivt ätande;

    Sammanfattning : AbstractSyftet med denna studie är att undersöka hur pedagogernas normer framträder under måltidssituationer samt inom ramen för detta syfte belysa hur bemötande kring barn som är selektiva i maten ser ut. Detta kommer att göras utifrån tre frågeställningar: Vilka förhållningssätt har pedagogerna under måltidssituationen? Vilka normer blir synliga under måltidssituationen? Hur tar pedagogerna hänsyn till barns individuella behov under måltidssituationen i förskolan?     Utförandet av studien är utav en kvalitativ metod genom strukturerade observationer för att kunna besvara syftet och frågeställningarna. LÄS MER

  3. 3. Har miljöfaktorer betydelse när konsumenter väljer livsmedel? En kvantitativ studie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Evelina Pettersson; Madelene Heikkinen; [2024]
    Nyckelord :Environment; food choices; consumers; Miljö; livsmedelsval; konsumenter;

    Sammanfattning : Bakgrund Livsmedelsval som människor gör påverkar både hälsan och miljön. FN:s klimatpanel har fastställt att de globala utsläppen behöver minska med nästan 50% fram till 2030. Det krävs att konsumenter reflekterar över sina livsmedelsval för att samhället ska uppnå en mer hållbar konsumtion och produktion. LÄS MER

  4. 4. Effekten av omvårdnadsåtgärder hos barn med övervikt och fetma

    Kandidat-uppsats,

    Författare :Sophie Elwing; Helena Falk; [2023-03-16]
    Nyckelord :Övervikt; fetma; barn; sjuksköterska; interventioner; omvårdnad; effekt.;

    Sammanfattning : Bakgrund: 340 miljoner barn mellan 5 och 19 år har övervikt eller fetma. Detta kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar, funktionsnedsättning och tidig död. Fetma och övervikt kan förebyggas och behandlas. LÄS MER

  5. 5. Högstadieelevers resonemang kring matvanor

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Stina Nord; Erika Boström; [2023]
    Nyckelord :Upper secondary school students; Eating habits; Högstadieelever; Matvanor;

    Sammanfattning : Sammanfattning Bakgrund Forskning har visat att pojkars och flickors matvanor skiljer sig åt på högstadiet. Riksmaten ungdoms resultat visade att mer än 90% av deltagarna åt mindre än hälften av den rekommenderade mängden frukt och grönsaker. Ungdomar har god kännedom om vad som anses vara hälsosam och ohälsosam mat. LÄS MER