Sökning: "vitamin C"

Visar resultat 41 - 45 av 74 uppsatser innehållade orden vitamin C.

  1. 41. Växter som en källa till järn i maten

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Karoline Söderberg Breivik; [2013]
    Nyckelord :järn; växter; livsmedel; iron; plants; plant foods;

    Sammanfattning : På senare tid har konsumenter visat ett ökat intresse för näringsmässig kvalitet som innehåll av vitaminer, mineraler och bioaktiva ämnen hos frukt och grönsaker. Samtidigt är järnbrist den vanligaste och mest utbredda typen av näringsbrist globalt, även i industrialiserade länder. LÄS MER

  2. 42. Varmhållen och kyld skolmat : En jämförelse med fokus på energianvändning mot bakgrund av livsmedelssäkerhet och näringsretention

    Kandidat-uppsats, Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

    Författare :Christina Hagman; [2013]
    Nyckelord :hot.hold; chilled; electricity energi; food safety; retention of nutrients;

    Sammanfattning : The aim of this report has been to investigate the use of electricity energy before and after a conversion of foodservice. The ambition was also to highlight the food safety and the retention of nutrients in relation to the conversion. The methods being used were qualitative interviews, case studies, study visits and literature. LÄS MER

  3. 43. Vitamin C as a modifier of mammalian epigenetics: implications for adaptive immunity

    Master-uppsats, Linköpings universitet/Institutionen för klinisk och experimentell medicin; Linköpings universitet/Hälsouniversitetet

    Författare :Jonna Håkman; [2013]
    Nyckelord :Epigenetics; Ascorbic Acid; Vitamin C; DNA methylation; T cells;

    Sammanfattning : Ascorbic acid (AA), in popular speech vitamin C, is a commonly known nutrient. It is involved in several biological processes and deficiency can lead to scurvy. Recent publications have shown the impact of AA on epigenetic regulation in mice. LÄS MER

  4. 44. Grönkål - kan det odlas mer än bara till jul?

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Josefin Svensson; [2013]
    Nyckelord :Grönkål; ; Hälsobefrämjande ämnen; ; Glykosinolater; ; Karotenoider; Vitamin C; Torrsubstans; Tidigare planteringstidpunkt och skörd;

    Sammanfattning : Grönkål är en gröda med många fördelar både för den som odlar men framförallt för den som konsumerar grödan. Den har ett rikt innehåll av hälsobefrämjande ämnen så som fibrer, mineraler, vitaminer och glykosinolater m.m. LÄS MER

  5. 45. Consumption of dietary iron sources among Tajik women

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Anna Magnusson; [2012-10-23]
    Nyckelord :Dietary sources of iron; food patterns; Tajikistan; 24-hour recall;

    Sammanfattning : Järnbrist orsakad av anemi är en av de vanligaste sjukdomarna i utvecklingsländer. Anemi påverkar arbetsförmågan och är därmed ett hinder för utveckling både för individer och för länder. I Tadzjikistan antas mer än 40 % av alla kvinnor lida av denna sjukdom, som i många fall går att förebygga med en väl sammansatt kost. LÄS MER