Effekt av omega-3 supplementerig på triglycerider hos barn och ungdomar med hyperlipidemi - En systematisk översiktsartikel

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Sammanfattning Titel: Effekt av omega-3 supplementering på triglycerider hos barn och ungdomar med hyperlipidemi - En systematisk översiktsartikel Författare: Hanna Lindström och Julia Nelson Handledare: Helen Lindqvist Examinator: Jenny van Odijk Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2020-04-01 Bakgrund: Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och i världen. Supplementering av omega-3 har visats vara en effektiv metod att minska riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar, framförallt hyperlipidemi hos vuxna. Trots det är den korrelationen mindre utforskad hos barn och ungdomar. Syfte: Att undersöka det vetenskapliga underlaget om omega-3 supplementering har positiva effekter på triglycerider hos barn och ungdomar med hyperlipidemi. Sökväg: Litteratursökningen genomfördes i databaserna PubMed och Scopus. Mesh-termer var: cholesterol, triglycerides, hyperlipidemias, dyslipidemias, fishes, “Fatty Acids, Omega- 3”, adolescent, child och fria sökord var: triglycerid', cholesterol', hyperlipidemia', dyslipidemi', triacylglycerol', fish', omega-3, child', teen', schoolchildren, junior', blind', random', RCT, som användes i olika kombinationer. Urvalskriterier: Inklusionskriterier var randomiserade kontrollerade studier gjorda på människor och skrivna på engelska. Populationen skulle vara barn och ungdomar i åldrarna 7–19 år med hyperlipidemi. Supplementering av oljor innehållande DHA och EPA skulle ges. Exklusionskriterier var studier gjorda på djur och att interventionen fick omega-3 från livsmedel. Datainsamling och analys: Artiklar valdes efter att läst titel och/eller abstrakt av två oberoende granskare. Tre studier granskades enligt SBU:s granskningsmall “Mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier”. Evidensstyrkan för effektmåttet triglycerider graderades enligt GRADE. Resultat: Två studier hade hög studiekvalitet medan en studie hade medelhög kvalitet. Totalt antal studiedeltagande i det vetenskapliga underlaget var 102. Ingen signifikant skillnad av omega-3 supplementering kunde urskiljas för triglycerider mellan intervention- och kontrollgrupp i någon av studierna. Klinisk relevant skillnad bevisades ej. Två av tre studier uppnådde ej power på 80 % och överensstämmelse mellan studierna var liten. Det resulterade i nedgradering av evidensgraderingen GRADE två steg, till låg (++) evidens. Slutsats: En dos på 0,5–3,4 g av omega-3 supplementering kan möjligtvis ha gynnsam effekt på triglycerider hos barn och ungdomar med hyperlipidemi. Minskningen skiljer sig lite i jämförelse med enbart kostförändringar. Den kliniska relevansen är därför oklar och vidare forskning behövs (det vill säga GRADE: låg tillförlitlighet). Nyckelord: Kolesterol, triglycerider, hyperlipidemi, omega-3, DHA, EPA, barn och ungdomar. 3 Sahlgrenska Academy at University of Gothenburg Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition Abstract Title: Effect of omega-3 supplementation on triglycerides in children and adolescents with hyperlipidemia. - A systematic review Author: Hanna Lindström and Julia Nelson Supervisor: Helen Lindqvist Examiner: Jenny van Odijk Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits Date: April 1, 2020 Background: Cardiovascular disease is the most common cause of death in Sweden and worldwide. Omega-3 supplementation has been shown as an effective strategy to decrease risk factors for cardiovascular disease, especially in adults with hyperlipidemia. Despite that, the correlation is less studied in children and adolescents. Objective: To investigate the scientific evidence if omega-3 supplementation has positive effects on triglycerides in children and adolescents with hyperlipidemia. Search strategy: The literature search was conducted in PubMed and Scopus. MeSH-terms were: cholesterol, triglycerides, hyperlipidemias, dyslipidemias, fishes, “Fatty Acids, Omega- 3”, adolescent, child and free keywords were: triglycerid', cholesterol', hyperlipidemia', dyslipidemi', triacylglycerol', fish', omega-3, child', teen', schoolchildren, junior', blind', random', RCT, used in different combinations. Selection criteria: Inclusion criteria were randomized controlled studies in humans och written in english. The population would be children and adolescents aged 7–19 with hyperlipidemia. The supplementation had to be oils containing DHA and EPA. Exclusion criteria were studies conducted in animals and the intervention received omega-3 from food. Data collection and analysis: Articles were selected by title and/or abstract by two independent reviewers. Three studies were reviewed according to the SBU's review template “Quality assurance template for randomized studies”. The strength of the evidence for the efficacy measure of triglycerides was graded according to GRADE. Main results: Two of the studies were graded as high quality and one as medium high. The total study population consisted 102. No significant difference was discerned for triglycerides between the intervention- and control group of omega-3 supplementation, in addition, no clinical relevant difference. While using the GRADE template the level of evidence was lowered two steps to low (++) evidence due 80 % power were not achieved in two trials and the consensus between them were to small. Conclusions: Omega-3 supplementation of 0,5-3,4 g may have beneficial effect on triglycerides in children and adolescents with hyperlipidemia. However, the reduction compared to dietary changes was small. Therefore, the clinical relevance is unclear and further research is needed (GRADE: low reliability). Keywords: cholesterol, triglycerides, hyperlipidemia, omega-3, DHA, EPA, children and adolescents.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)