Sökning: "Dysphagia"
Visar resultat 6 - 10 av 51 uppsatser innehållade ordet Dysphagia.
6. Gynnsam måltidsmiljö för personer med demenssjukdom : En litteraturöversikt utifrån vårdpersonalens perspektiv på särskilt boende
Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärdSammanfattning : Bakgrund: Demenssjukdom är en sjukdom som drabbar hjärnan, med tiden försämras kognitiva förmågor såsom amnesi, afasi, apraxi samt dysfagi. Förlust av kognitiva förmågor påverkar dagliga funktioner hos personer med demenssjukdom. LÄS MER
7. Patientens upplevda livskvalité vid dysfagi : En litteraturstudie utifrån patientens perspektiv
Kandidat-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärdSammanfattning : Bakgrund: Dysfagi innebär svårigheter att svälja och orsakerna till att drabbas varierar. Vardagen kan förändras drastiskt och måltiderna innefattar ofta stora utmaningar. Även spontaniteten i vardagen kan påverkas och planering inför sociala aktiviteter mer omfattande. Skam kan påverka den sociala samvaron och föranleda självisolering. LÄS MER
8. Oral hälsa hos individer med Parkinson sjukdom : En allmän litteraturstudie
Kandidat-uppsats, Jönköping University/HHJ, Avd. för odontologi och oral hälsovetenskapSammanfattning : Syfte: Studiens syfte var att beskriva oral hälsa hos individer med Parkinson sjukdom (PS). Metod:Studiedesignen var i form av allmän litteraturstudie där tre databaser användes för sökning efter vetenskapliga artiklar (DOSS, CINAHL och MEDLINE). LÄS MER
9. Salivary flow rate and xerostomia in patients with head and neck cancer after radiation therapy
Master-uppsats, Umeå universitet/TandläkarutbildningSammanfattning : Background: Radiation therapy used for head and neck cancer patients cause many side effects in the oral cavity and above all affects the salivary glands. Complaint of dry mouth (xerostomia) and hyposalivation are common as well as swallowing difficulty (dysphagia) even after the cancer is remitted. LÄS MER
10. Konsistensanpassning för personer med dysfagi: Översättning och kulturell anpassning av International Dysphagia Diet Standardisation Initiative (IDDSI)
Magister-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för neurovetenskap och fysiologiSammanfattning : Sväljsvårigheter (dysfagi) uppskattas påverka 590 miljoner människor i världen. Konsistensanpassning av mat och/eller dryck är en vanlig intervention vid dysfagi. Föreliggande studie syftar till att översätta och kulturellt anpassa International Dysphagia Diet Standardisation Initiative (IDDSI) till svenska. LÄS MER