Sökning: "försöksdesign"

Visar resultat 1 - 5 av 10 uppsatser innehållade ordet försöksdesign.

  1. 1. THE EFFECTS OF MINDFUL MEDITATION AND CYCLIC HYPERVENTILATION WITH RETENTION ON INTEROCEPTION IN HEALTHY ADULTS : A STUDY ON HEART RATE VARIABILITY AND INTEROCEPTIVE CAPACITY

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för psykologi

    Författare :Villiam Bornström; [2023]
    Nyckelord :Interoception; Homeostasis; Heartrate Variability;

    Sammanfattning : The aim of this study was to investigate the comparative effects of mindful meditation and cyclic hyperventilation with retention upon interoceptive ability and heart rate variability (HRV). Further studies comparing meditation and breathwork contribute to a greater understanding of their potential benefits and have the potential to enhance overall well-being in the general population. LÄS MER

  2. 2. Minimering av porositet vid vakuumassisterad kallkammarpressgjutning av Al-Si : En fallstudie enligt DMAIC på Husqvarna Group

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Luleå tekniska universitet/Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle

    Författare :Oscar Blombäck; Marcus Dahlén; [2021]
    Nyckelord :porosity; high pressure die-casting; vacuum; design of experiments; simulation; Al-Si; porositet; pressgjutning; vakuum; försöksplanering; simulering; Al-Si;

    Sammanfattning : Pressgjutna Al-Si komponenter förekommer mer och mer i förbränningsmotorer med syfte att reducera vikt och förbättra hållbarhet. Ett problem vid pressgjutning, en process kännetecknad av kostnadseffektivitet vid massproduktion, är porositetsbildning vilket kan resultera i läckage, strukturell svaghet och försämrad hållbarhet och livslängd för tillverkade komponenter. LÄS MER

  3. 3. Lammköttråvara i färskkorv : påverkan av djurets kön och ålder på sensoriska egenskaper och fettsyrasammansättning

    Kandidat-uppsats, Högskolan Kristianstad/Fakulteten för naturvetenskap

    Författare :Magnus Jönsson; [2020]
    Nyckelord :Lamb commodity; Skatole; Mutton flavour; Sensory profile; Fresh sausage; Consumer test; Lammkött; Skatol; Fårsmak; Sensorisk profil; Färskkorv; Konsumenttest;

    Sammanfattning : I Sverige kastreras inte bagglamm. Detta bidrar till djurvälfärd och etiska mervärden för lammköttskonsumenten. Samtidigt finns studier som pekar på att könsmogna intakta bagglamm ger kött med handjurssmak som inte uppskattas av konsumenter. LÄS MER

  4. 4. Hur påverkas skogslevande myror av den introducerade contortatallen?

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Wildlife, Fish and Environmental Studies

    Författare :Mattias Andreasson; David Karlsson; [2020]
    Nyckelord :Pinus sylvestris; Pinus contorta; tall; Formicidae; myror; biodiversitet; boreal; skog;

    Sammanfattning : I Sverige finns det intresse för nyintroducerade trädarter inom skogsbruket s.k. exoter. Exoterna kan påverka skogens biodiversitet negativt. LÄS MER

  5. 5. Optimering av umamismaken i buljonger baserade på syrsa respektive mjölmask

    Kandidat-uppsats, Högskolan Kristianstad/Fakulteten för naturvetenskap

    Författare :Ellinor Zalai; Louise Olsson; [2020]
    Nyckelord :Insekter; mjölmask; syrsa; umami; smakprofil; buljong;

    Sammanfattning : Bakgrund: Insekter är en del av miljontals människors kost men har inte implementerats i västvärlden av flera olika skäl. Bland annat finns det ingen lång tradition av insekter som föda och  entomofagi (insektsätande) anses ofta som något äckligt och primitivt. LÄS MER