Avancerad sökning

Visar resultat 1 - 5 av 21 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 1. Hållbara skolmåltider : En enkätstudie om hur Sveriges kommuner arbetar med inköp och servering av hållbara livsmedel

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Sofia Karlsson Göransson; Johanna Sandström; [2021]
    Nyckelord :Kvantitativ studie; Sverige; Kommuner; Skolmat; Hållbarhet;

    Sammanfattning : Bakgrund Cirka 20–30% av de globala utsläppen av växthusgaser kommer från livsmedelssektorn. I dagsläget serveras två miljoner måltider inom skola och förskola dagligen. Det finns stora möjligheter att reducera växthusgasutsläppen med hjälp av hållbara skolmåltider. LÄS MER

  2. 2. Hur kan man främja vegetariskt protein i skolmiljö?

    L2-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master); Lunds universitet/Livsmedelteknisk högskoleutbildning - YTH

    Författare :Jonathan Wejle; Matilda Karlsson; [2019]
    Nyckelord :FAMM; skolmiljö; vegetariskt; livsmedelsteknik; food engineering; Agriculture and Food Sciences; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : I denna rapport så har matsalar i fyra skolor observerats genom ett FAMM ( Five aspect meal model) perspektiv. Vegetabilisk kost har börjat prioriteras i olika kommuner i Skåne. Fördelarna med vegetarisk kost är flera, det är miljövänligare, hälsosammare och billigare än kött. LÄS MER

  3. 3. Sjuk mat? : styrande faktorer och utmaningar för sjukhusmåltidens kvalitet ur kostchefers perspektiv

    Kandidat-uppsats, Högskolan Kristianstad/Avdelningen för mat- och måltidsvetenskap

    Författare :Elin Nygren; Lina Eriksson; [2018]
    Nyckelord :Sjukhusmåltid; kvalitet; utmaningar; kostchefer; vårdpersonal;

    Sammanfattning : Debatten om sjukhusmåltidens kvalitet är aktuell och kritiseras idag i press och sociala medier. Bloggen Food Pharmacy (2018) har startat uppropet #Sjukmat, där privatpersoner uppmanas att dela med sig av bilder och berättelser om den mat de blivit serverade i sjukhusmiljö, för att belysa problemet. LÄS MER

  4. 4. "Hållbarhet är ju någonting som borde genomsyra allt vi gör" : Om kostchefers syn på implementeringen av olika hållbarhetsaspekter i kommunala måltidsverksamheter

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Frida Sandberg; Daniella Simonsson; [2017]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Kostchefer har, i sin roll som ansvariga för offentliga måltidsverksamheter, stor möjlighet att påverka hållbarhetsarbetet på samhällsnivå. Arbetet för att uppnå hållbarhet inom måltidsverksamheter verkar vara komplext och dedikerade aktörer kan vara avgörande för om arbetet ska lyckas. LÄS MER

  5. 5. Hållbar matkonsumtion inom skolmåltider

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Emilia Meurling; Danijela Petrovic; [2016-08-16]
    Nyckelord :hållbarhet; hälsa; miljö; måltidsansvariga; skolmåltider;

    Sammanfattning : Världsbefolkningen ökar varje år vilket medför en ökad matkonsumtion. För stor produktion och konsumtion samt oaktsam livsmedelshantering belastar jordens resurser. Det är inte självklart att det alltid kommer finnas tillräckligt med livsmedel, i många delar av världen råder det brist redan idag. LÄS MER