Sökning: "måltidsmiljö äldre"

Visar resultat 21 - 25 av 29 uppsatser innehållade orden måltidsmiljö äldre.

  1. 21. Måltidsmiljö på ett äldreboende - Små förändringar gör skillnad

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Jessica Ahlzén; Maria Vitalis; [2011-02-24]
    Nyckelord :Äldre; de fem aspekterna; smaken på maten; dukning;

    Sammanfattning : Vi blir allt fler äldre i samhället och studier inom äldreomsorgen har visat att undernäring är vanligt bland de äldre. En faktor som kan motverka undernäring är en förbättrad måltidsmiljö. Vid forskning angående måltidsmiljön har tidigare studier visat att samma maträtt upplevs olika beroende på vilken miljö den förtärs i. LÄS MER

  2. 22. Näringsproblematik på ett äldreboende : ur ett gastronomiskt perspektiv

    Kandidat-uppsats, Sektionen för Hälsa och Samhälle

    Författare :Ylva Larsson; Marie Vestin; [2011]
    Nyckelord :måltidsituation; måltidsordning; näring; kostregistrering; observation; brukare; äldreboende; rekommendationer; policy; undernäring;

    Sammanfattning : När människan åldras medför det en förändrad fysiologi och metabolism vilket ökar risken att drabbas av undernäring. Mat är mer än bara näringsintag, det är även ett sätt att umgås, socialisera och njuta. LÄS MER

  3. 23. Måltidsmiljöns inverkan på födointaget hos äldre personer på särskilt boende : en litteraturstudie

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Avdelningen för hälso- och vårdvetenskap

    Författare :Lisa Kopparmalms; Katrin Söderlund; [2010]
    Nyckelord :meal environment; food intake; elderly people; måltidsmiljö; födointag; äldre personer;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva hur måltidsmiljön på särskilt boende inverkar på de äldres födointag och att beskriva de i studien ingående artiklarnas kvalité. Metod: En deskriptiv litteraturstudie genomfördes. Kvantitativa och kvalitativa vetenskapliga artiklar söktes i databaserna Medline (PubMed) och CINAHL. LÄS MER

  4. 24. Förändringsarbete inom äldreomsorgen : - ett kostprojekt

    Magister-uppsats, Institutionen för vårdvetenskap och sociologi

    Författare :Erika Joof Forsgren; [2009]
    Nyckelord :elderly; nutrition; environment; dietary intakes; äldre; nutrition; miljö; kost intag;

    Sammanfattning : Bakgrund: Verksamhetschefer, sjuksköterskor, utvecklingsledare och kostombud har påbörjat ett förbättringsarbete gällande kosten på ett särskilt boende för äldre i en mellansvensk kommun. Syftet: Att beskriva omvårdnadspersonalens uppfattning om förbättringar, försämringar samt inflytande gällande måltidsmiljön, efter att riktlinjer kring kosthållningen införts. LÄS MER

  5. 25. Måltidsmiljö för äldre inom vården

    Kandidat-uppsats, Omvårdnad

    Författare :Johnny Hollén; Theresé Wall; [2009]
    Nyckelord :Nutrition; Måltidsmiljö; Omvårdnad; Äldre;

    Sammanfattning : .... LÄS MER