Sökning: "mat på äldreomsorg"

Visar resultat 1 - 5 av 14 uppsatser innehållade orden mat på äldreomsorg.

  1. 1. "Jag får sitta i min egen urin" : En kritisk diskursanalys om mediers rapportering om missförhållanden i äldreomsorgen 1997-2000

    Kandidat-uppsats, Södertörns högskola/Journalistik

    Författare :Nora Eklöv; Philip Jansson; [2021]
    Nyckelord :diskursanalys; media; missförhållanden; vanvård; äldreomsorg;

    Sammanfattning : Vår uppsats undersöker hur bilden av vanvård framställs inom äldreomsorg i Svenska Dagbladet och Aftonbladet mellan 1997–1999. Vi går också in på hur framställningssätten, inom de valda medierna, kan förklaras för den valda tidsperioden. Den tredje frågeställningen berör hur efterdyningarna av vårdskandalen framställdes år 2000. LÄS MER

  2. 2. From theory to practice: food waste reduction strategies in literature and a case study of municipalities in Skåne, Sweden

    Master-uppsats, Lunds universitet/LUCSUS

    Författare :Halley Rainer; [2019]
    Nyckelord :sustainability science; food waste reduction; consumer food waste; municipal food waste; municipal policy; Skåne; Social Sciences;

    Sammanfattning : Food waste is recognized as a major global issue that currently lacks sufficient political and legislative action in order to understand or address it adequately. Skåne County, Sweden’s southernmost county, has highly ambitious climate action goals, and reducing municipal food waste could help them meet these goals. LÄS MER

  3. 3. Matkultur på äldreboende - En kvalitativ studie om iranska brukares uppfattningar

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Zahra Saghafi Lasemi; Rima Sarraf; [2016-08-16]
    Nyckelord :Aptit; iranska brukare; matkultur; sensorik; äldreboende;

    Sammanfattning : I dagsläget lever allt fler utlandsfödda äldre i det svenska samhället. En del bor redan eller kommer att bo på äldreboende vilket gör att efterfrågan på kulturellt anpassad mat ökar mer och mer. Ämnet “individuellt anpassad mat” blir allt mer aktuellt när fler äldre konstateras vara undernärda inom äldreomsorg. LÄS MER

  4. 4. Minimera matsvinnet, maximera måltidskvalitén - En kartläggning över matsvinnet inom äldreomsorgen

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Zemira Citaku; Josefina Söder; [2015-08-10]
    Nyckelord :Miljö; ekonomi; hållbar utveckling; måltidskvalitet; äldreomsorg;

    Sammanfattning : Den vanligast förekommande definitionen av matsvinn är: livsmedel som hade kunnat ätas om det hanterats annorlunda. Myndigheter kopplade till området skriver om miljömässiga och ekonomiska vinster av att reducera matsvinnet. LÄS MER

  5. 5. Måltidsrutiner och förekomst av undernäring inom äldreomsorgen i Piteå kommun : en kvantitativ studie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Cornelia Norlund; Josefine Spetz; [2015]
    Nyckelord :Äldreomsorg; Undernäring; Måltidsrutiner; Malnutrition; Äldre;

    Sammanfattning : Bakgrund Undernäring är vanligt bland personer bosatta på vårdhem, närmare bestämt 15-40% av dem är undernärda. Det finns olika sätt att undersöka om en person är undernärd, en modell är Mini Nutritional Assessment (MNA). Studier som använts sig av MNA-modellen visar att undernäringen minskat från 36 % 1999 till 18 % 2008. LÄS MER