Sökning: "social gemenskap mat"

Visar resultat 6 - 10 av 25 uppsatser innehållade orden social gemenskap mat.

  1. 6. Nutrition inom den palliativa vården : upplevelser från patienter och närstående

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Högskolan Väst/Avdelningen för omvårdnad - grundnivå

    Författare :Sandra Westerberg; Cecilia Oskarsson; [2019]
    Nyckelord :cachexia; eating behavior; experiences; nutrition; palliative care; quality of life.;

    Sammanfattning : Background: In Sweden many people are in need of palliative care in end of life. The goal with palliative care is to create conditions to improve quality of life when disease can no longer be cured. LÄS MER

  2. 7. Projekt Måltidsvän : Måltidens sociala betydelse för hemmaboende äldre

    Magister-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Tladi Granquist Maria; [2019]
    Nyckelord :Projekt Måltidsvän; Måltid; Social gemenskap; Hemmaboende äldre; Måltidssituation; Ensamhet; Hälsosamt åldrande;

    Sammanfattning : Bakgrund: Andelen äldre ökar och allt fler lever till mycket hög ålder. Med stigande ålder ökar risken för problem relaterat till mat och måltider och ensamboende äldre har ökad risk att drabbas av undernäring. Att äta tillsammans med andra kan öka matintaget och bidra till social gemenskap hos äldre. LÄS MER

  3. 8. "Det är ingen jävel som dricker vatten och äter sallad under fotboll" : En studie om hur mat och dryck bidrar till den kultur och det sociala samspel som skapas under idrottsevenemang.

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärd

    Författare :Jennie Glarbjerg; Linn Jönsson; [2018]
    Nyckelord :Kultur; sociokulturellt perspektiv; fotbollsevenemang; snabbmat; alkohol; hälsa; tillhörighet; praktikgemenskap; socialt samspel; artefakter;

    Sammanfattning : Syftet med studien är att skapa förståelse för hur utbudet av mat och dryck bidrar till den kultur och det sociala samspel som skapas mellan åskådarna under fotbollsevenemang. De frågeställningar som studien söker svar på är Vilken betydelse har mat och dryck för upplevelsen under evenemanget? Hur upplever publiken det sociala samspelet på arenan? Hur ser interaktionen ut i den sociala kontexten? och Vilken kultur kommer till uttryck? Studien utgår ifrån en kvalitativ ansats och genomfördes utifrån dold observation och intervjuer. LÄS MER

  4. 9. Matkooperativ - affärsmodeller och drivkrafter

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Miljövetenskaplig utbildning

    Författare :Karoline Johansson; [2018]
    Nyckelord :Food cooperative; food co-op; consumer cooperative; cooperative; business model; incentives; motivation; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : Globalization and industrialized agriculture characterize today’s food production. To support a more sustainable food system, many people choose to join a food cooperative. A food cooperative is owned and operated by its members and the objective is usually to make organic and locally produced food, at a favorable price, available to its members. LÄS MER

  5. 10. De äldres upplevelse av kylda matens smak, måltidsvariation och måltidssituation

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Gia Jängnemyr; [2017-11-15]
    Nyckelord :Äldre; smakupplevelse; måltidsvariation; måltidsupplevelse;

    Sammanfattning : Äldre personer i eget boende som behöver hjälp att laga mat kan få bistånd på matlådor i stället. Vissa kommuner tillagar och distribuerar varm mat dagligen medan andra kommuner övergått till att leverera kyld mat från matservice företag, ofta en gång i veckan. LÄS MER