Sökning: "vad är det A kost"

Visar resultat 1 - 5 av 146 uppsatser innehållade orden vad är det A kost.

  1. 1. Har miljöfaktorer betydelse när konsumenter väljer livsmedel? En kvantitativ studie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Evelina Pettersson; Madelene Heikkinen; [2024]
    Nyckelord :Environment; food choices; consumers; Miljö; livsmedelsval; konsumenter;

    Sammanfattning : Bakgrund Livsmedelsval som människor gör påverkar både hälsan och miljön. FN:s klimatpanel har fastställt att de globala utsläppen behöver minska med nästan 50% fram till 2030. Det krävs att konsumenter reflekterar över sina livsmedelsval för att samhället ska uppnå en mer hållbar konsumtion och produktion. LÄS MER

  2. 2. Hundägares motivation till utfodring med färskfoder och deras inställning till sterilisering av foder: en enkätstudie

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :Moa Lindell; [2023]
    Nyckelord :färskfoder; RMBD; BARF; högtrycksbehandling; HPP; livsmedelsbestrålning;

    Sammanfattning : Att utfodra sin hund med färskfoder, även känt som Raw meat based diets (RMBD), har ökat i popularitet de senaste åren. Förespråkare av dieten menar att den är överlägsen traditionella våt- och torrfoder gällande näringsinnehåll och positiva effekter på hundens hälsa. LÄS MER

  3. 3. Erfarenheter av motivation till levnadsvaneförändringar hos individer med Diabetes typ II

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärd

    Författare :Fabian Kristoffersen; Andreas Sjöberg; [2023]
    Nyckelord :Diabetes type II; Diet; Experiences; Lifestyle change; Motivation; Physical activity; Diabetes typ II; Erfarenheter; Fysisk aktivitet; Kost; Levnadsvaneförändring; Motivation;

    Sammanfattning : Bakgrund: Diabetes typ II är en av de vanligaste folkhälsosjukdomarna och korrelerar med ohälsosamma vanor såsom låg fysisk aktivitet och osund kost. Genom förändringar av levnadsvanor kan sjukdomstillståndet förbättras samt risken att utveckla relaterade komplikationer minskar. LÄS MER

  4. 4. Matsvinn i hushållet : En kvantitativ studie om förekomst och orsaker

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :christian mouchi; [2023]
    Nyckelord :Matsvinn; Agenda 2030; avfall; näring; vanor.;

    Sammanfattning : Onödigt matavfall, så kallat matsvinn, är ett stort samhällsproblem idag. Enligt de globala hållbarhetsmålen, Agenda 2030, ska matsvinnet halveras fram till år 2030. Tidigare forskning visar att det finns olika skäl till att människor slänger mat. LÄS MER

  5. 5. Ämnesövergripande arbete med Hem- och konsumentkunskap : En kvalitativ intervjustudie om grundskolelärares upplevelser kring ämnesövergripande arbete

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Linnea Andersson; Margareta Devall Amundrud; [2023]
    Nyckelord :Ämnesövergripande undervisning hem och konsumentkunskap;

    Sammanfattning : Sammanfattning  Bakgrund Läroplanen för svensk grunskola säger att rektor har ansvar att skapa möjligheter för ämnesövergripande arbetsområden. Där står också att undervisningen ska samordnas så att eleverna kan uppfatta kunskaper som helhet. LÄS MER