Avancerad sökning

Visar resultat 1 - 5 av 15 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 1. INVESTIGATING THE EFFECTS OF PROMOAT BETAGLUCAN ON IMPROVING AND MAINTAINING THE DESIRED STRUCTURE AND PHYSICAL PROPERTIES OF SPONGE CAKES OVER TWO WEEKS OF STORAGE.

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Nienke van Mieghem; [2023]
    Nyckelord :Beta-glucan; Texture profile analysis; structural changes; Sponge cakes; Food technology and nutrition; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : This project investigated the impact of beta-glucan on sponge cake's desired texture and physical properties. Sponge cakes with different percentages of Lantmännens PromOat beta-glucan (0.0%, 1.0% and 2. LÄS MER

  2. 2. Avfettning av havreproteinisolat : Är ultraljud en möjlig metod och hur påverkar det lipasaktiviteten?

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Anton Johansson; [2022]
    Nyckelord :Havre; proteinextraktion; ultraljud; sonikering; lipasaktivitet;

    Sammanfattning : Havre har de senaste åren uppmärksammats för sina många positiva hälsoeffekter och Lantmännen har därför tagit fram en ny havresort med högre halt β-glukaner och protein än vanlig svensk havre. Havreprotein kan extraheras med en alkalisk metod genom att proteinerna görs lösliga vid pH 9 och sedan fälls ut vid pH 5. LÄS MER

  3. 3. Effect of High-Pressure Homogenization and Heat Treatment on the Emulsification Properties of Oat Protein Concentrate

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Annette Kägu; [2022]
    Nyckelord :oat proteins; high-pressure homogenisation; emulsions; food technology; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : This master thesis project was performed in collaboration with an agricultural cooperative Lantmännen Oats AB, who has developed a dry protein powder concentrate PrOatein™. The powder consists of oat proteins, dextrins, lipids and β-glucans. LÄS MER

  4. 4. Havreprotein : Hur påverkas den vattenhållande förmågan och lösligheten av avfettning med etanol?

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Siri Klevtun; [2022]
    Nyckelord :Havreprotein; betaglukan; proteinextraktion; fettextraktion; vattenhållande förmåga; protein löslighet;

    Sammanfattning : Oat products have become more and more popular in today´s society, as oats have healthy properties and can be classified as gluten-free. Oats also contain good fiber in the form of beta-glucans which are a soluble type of fiber that can lower cholesterol levels in the blood. LÄS MER

  5. 5. Oligosaccharide Analysis - Assessment of the DNS Method and Specification of Glucans Processed with CGTase

    Master-uppsats, Lunds universitet/Bioteknik; Lunds universitet/Bioteknik (master)

    Författare :Matilda Johansson; [2022]
    Nyckelord :CGTase; DNS; Chromatography; HPAEC; HPAE; Carbohydrate; Carbohydrates; Glucans; Cyclodextrin glycosyltransferase; Biotechnology; Bioteknik; Flory; Enza; Enzyme; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : In this study, the reagent 3,5-dinitrosalicylic acid (DNS) and high-performance anion exchange chromatography (HPAEC) were used for carbohydrate characterisation. It was revealed that the DNS reaction is not exclusive to reducing ends as commonly thought, but rather that the reagent reacts with other parts of the carbohydrate molecules as well. LÄS MER