Sökning: "Matval"

Visar resultat 36 - 40 av 87 uppsatser innehållade ordet Matval.

  1. 36. Hållbar utveckling vid menyplanering: En kvalitativ undersökning av privatägda restauranger

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Beatrice Ljungqvist; Cecilia Habib Westh; Erika Torvaldsson; [2017-11-15]
    Nyckelord :Hållbar utveckling; Menyplanering; Restaurang;

    Sammanfattning : Allt fler blir medvetna om att hälsa och miljö är viktiga samhällsfrågor. Den här studien fokuserar på hur privatägda restauranger kan arbeta med hållbar utveckling genom menyplanering. Restauranger är verksamheter som har möjlighet att påverka människors matval. LÄS MER

  2. 37. Resonemang kring matval och matvanor hos ungdomar i ett område med låg socioekonomisk status

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Chantelle Josefsohn; [2017-09-04]
    Nyckelord :Kvalitativ studie; matval; matvanor; socioekonomisk status; ungdomar;

    Sammanfattning : Ungdomar konsumerar mindre frukt och grönsaker och mer fett- och sockerrika livsmedel än vad som rekommenderas. Ungdomar med låg socioekonomisk status är en särskilt utsatt grupp. Därmed är det av intresse att få en djupare förståelse för ungdomars tankar, åsikter och idéer kring matval och matvanor. LÄS MER

  3. 38. En liten chokladbit kanske? En observationsstudie om förekomst av sockerrika livsmedel i icke-matbutiker

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Lisa Lundqvist; Johanna Muld; [2017-08-28]
    Nyckelord :Socker; observation; butik; livsmedel; kassa;

    Sammanfattning : Vi lever i en miljö där vi ständigt exponeras och har tillgång till energirika livsmedel. Ett för högt intag av energirika och näringsfattiga livsmedel kan medföra att hälsan påverkas negativt då det kan resultera i viktuppgång. LÄS MER

  4. 39. Hälsosamma matval - Faktorer som påverkar universitetsstudenters hälsosamma matval

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Frida Fransson; Gabriella Johannesson; [2017-08-28]
    Nyckelord :Hälsosamma matval; universitetsstudenter; faktorer;

    Sammanfattning : Tidigare studier visar att ohälsosamma matvanor bland ungdomar är en stor riskfaktor för en rad sjukdomar och att faktorer som ökar hälsosamma matvanor bör identifieras. För att främja hälsosamma matvanor bland universitetsstudenter, är syftet med undersökningen att kartlägga de faktorer som universitetsstudenter anser påverkar dem till att göra hälsosamma matval. LÄS MER

  5. 40. Quorn eller baljväxter? Vilket alternativ är bäst för hälsan och miljön

    Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Institutionen för naturvetenskap och teknik

    Författare :Mathilda Johansson; [2017]
    Nyckelord :mykoprotein; bönor; kolesterol; växthusgaser;

    Sammanfattning : Alla behöver vi mat för att överleva och detta sätter sina spår inte minst på klimatet och vi har alla ett gemensamt ansvar för att bland annat minska växthusgasutsläppen genom det vi äter. Ett miljösmart matval kan innebära att minska mängden kött och i stället ersätta det med andra proteinkällor som tillexempel baljväxter och Quorn. LÄS MER