Sökning: "NNR"

Visar resultat 6 - 10 av 26 uppsatser innehållade ordet NNR.

  1. 6. Hur menyplaneringen utformas på lunchrestauranger - en kvalitativ intervjustudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Elin Adrianson; Sofia Wall; [2021]
    Nyckelord :lunchrestauranger; menyplanering; NNR; meny; planering; restauranger; lunchmeny; rekommendationer; hälsosamt; nyttig mat;

    Sammanfattning : Bakgrund Livsmedelsverket ger rekommendationer för hur allmänheten bör äta för att förebygga folksjukdomar och ha ett hälsosamt liv. Att äta lunch ute har ökat genom åren och människor har blivit mer medvetna om att då göra hälsosamma val, trots att utbudet av detta kan variera. LÄS MER

  2. 7. Är WWF:s veckomeny One Planet Plate en hållbar kost för konsumenter i Sverige? : En komparativ analys utifrån tre hållbarhetsperspektiv

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Katarina Hiding; Rebecca Olausson; [2021]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : En hållbar kost (sustainable diet) beskrivs som näringsmässigt riktig, säker och hälsosam, där naturens och människans resurser optimeras. Forskningen har de senaste åren styrt alltmer mot att försöka optimera kosten ur både miljö- och hälsoperspektiv. LÄS MER

  3. 8. Magnesiumrika livsmedel och effekt av dietärt och supplementärt magnesium på muskelstyrka och relativ muskelmassa hos individer över medelåldern

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Annie Danielsson; [2020]
    Nyckelord :Magnesium; Muskelstyrka; Muskelmassa; Livsmedel; Kosttillskott;

    Sammanfattning : Muskelstyrka och muskelmassa avtar med stigande ålder och är associerat med mortalitet, svaghet, osteoporos, fall och frakturer. Hos yngre individer har magnesiumtillskott signifikant ökat muskelstyrka. Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av magnesium enligt Nordiska näringsrekommendationer (NNR) är lägre än rekommendationen av U. LÄS MER

  4. 9. Optimizing Picadeli’s assortment according to climate and health research

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Petra Sögaard; [2020]
    Nyckelord :Climate; Health; Nutrition; Sustainability; Resistant starch; Retrograded starch;

    Sammanfattning : The aim of this project was to optimize the assortment of Picadeli’s salad bar regarding research on health and climate, mainly according to the EAT Lancet reference diet and the Nordic Nutrition Recommendations (NNR) 2012. With special emphasis on chemical properties of compounds in wheat pasta, whether Picadeli should switch from refined wheat pasta to whole grain pasta for health reasons were evaluated. LÄS MER

  5. 10. Analys av gymnasieelevers frukostvanor

    Kandidat-uppsats, Högskolan Kristianstad/Sektionen för lärande och miljö

    Författare :Josefin Hansson; Nicole Hånell; [2017]
    Nyckelord :Breakfast habits; high school students; teenagers; Frukostvanor; gymnasieelever; tonåringar;

    Sammanfattning : När man studerar är det viktigt att kunna koncentrera sig för att tillgodogöra sig sin utbildning. Med en bra frukost kan man öka sin koncentrations- och prestationsförmåga. Det är därför viktigt att äta en hälsosam frukost. LÄS MER