Sökning: "dietary intervention"

Visar resultat 1 - 5 av 47 uppsatser innehållade orden dietary intervention.

  1. 1. The Impact of Oat and Fruit Consumption on Short-Chain Fatty Acid Production

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Johanna Margaretha Schilder; [2023]
    Nyckelord :short-chain fatty acids; SCFAs; diet; gas chromatography; serum; mice; applied nutrition and food chemistry; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : This study explored the importance of short-chain fatty acids (SCFAs) in maintaining gut health and how different diets affect their levels. Blood plasma and serum samples from mice subjected to two intervention studies on oats and fruits were analysed to determine SCFA concentrations. LÄS MER

  2. 2. Kostens påverkan på depression : En strukturerad litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Skövde/Institutionen för hälsovetenskaper

    Författare :Frida Telstad Løver; Jannice Widgren; [2023]
    Nyckelord :Diet; nutrition; dietary intervention; mediterranean diet; depression; depressive symptoms; Kost; nutrition; kostintervention; medelhavskost; depression; depressiva symptom;

    Sammanfattning : Introduktion: Ur ett globalt perspektiv är depression en stor sjukdomsbörda som berör omkring 280 miljoner människor. Tillgängliga behandlingsalternativ innefattar antidepressiva läkemedel och olika former av psykologiska behandlingar. LÄS MER

  3. 3. Towards more sustainable dietary choices: Strategies for change in the context of Lucerne, Switzerland

    Master-uppsats, Lunds universitet/Internationella miljöinstitutet

    Författare :André Wismer; [2023]
    Nyckelord :consumer behaviour; food system; dietary choices; meat intake; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : Switzerland's current food system is unsustainable and responsible for 25% of the country's environmental footprint. Half of the greenhouse gas emissions from the Swiss food system are caused by meat and dairy consumption. LÄS MER

  4. 4. Replacement of fish protein in fish feed : effects on the yeast flora in the gut of Arctic charr (Salvelinus alpinus)

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Hanna Rydmark; [2023]
    Nyckelord :Microbiota; Saccharomyces cerevisiae; fishmeal; mussel meal; Mytilus edulis; aquaculture;

    Sammanfattning : The aim with this study was to investigate how feeds with different protein sources influence the levels and composition of the yeast flora in the gut of Arctic charr (Salvelinus alpinus). Arctic charr were fed for two weeks on a control diet (C) with fishmeal (FM) or experimental diets with 40% FM replaced by yeast (Saccharomyces cerevisiae) (Y), meal from blue mussel (Mytilus edulis) (M) or a feed with Baltic Sea originated protein; 33% FM, 33% mussel meal (MM) and 33% S. LÄS MER

  5. 5. Skolans roll i förebyggandet av barnobesitas : en litteraturstudie om hälsosam livsstil och interventioner som kan förebygga obesitas

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Karin Berglund; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Litteraturstudien undersöker hur skolan kan förebygga barnobesitas. Socioekonomiska- och sociala faktorer i relation till barns hälsa uppmärksammas. Skolans roll i barns hälsonivå och potential att uppväga för sämre hemförhållanden diskuteras. LÄS MER