Sökning: "genotyp miljö"

Visar resultat 1 - 5 av 11 uppsatser innehållade orden genotyp miljö.

  1. 1. Finns det en sexuell antagonistisk gen hos bananflughonor med allel 1 och allel 2 från stammen CG3598?

    Master-uppsats, Karlstads universitet/Institutionen för miljö- och livsvetenskaper (from 2013)

    Författare :Anneli Brändén; [2023]
    Nyckelord :Drosophila melanogaster; antagonistic; size; fitness; physical marker; wing clipping; female; competition; Bananfluga; antagonistisk; kroppslängd; kroppsstorlek; fysisk markör; vingklippning; konkurrens; hona; Drosophila melanogaster; fitness;

    Sammanfattning : Bananflugan (Drosophila melanogaster) är vanlig i den genetiska forskningen då deras genom är känt sedan länge, vi vet även att det finns stora könskonflikter som driver på utvecklingen av skillnader mellan könen. Det finns goda bevis för att sexuella antagonistiska gener spelar en stor roll i utvecklingen av könsskillnader hos många olika organismer. LÄS MER

  2. 2. Kan tillsats av ett kommersiellt inokulum öka koloniseringen av mykorrhiza och förbättra växters vigör? : en undersökning av växters fenotyp i samband med arbuskulär mykorrhiza i besksöta (Solanum dulcamara)

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Loka Cehlin Norrman; [2022]
    Nyckelord :Solanum dulcamara; besksöta; mykorrhiza; AM; DSE; Inokulering; genotyp; fenotyp; friland; odlingskammare;

    Sammanfattning : Vi lever i en evigt föränderlig värld där dagens miljöförändringar i samband med en ökad population ställer höga krav på våra bönder att producera starka och motståndskraftiga grödor. Ett sätt att bemöta dessa problem kan vara att använda sig av naturliga biostimulanter i sin odling som förbättrar växternas allmänna tillstånd. LÄS MER

  3. 3. Baking quality of winter wheat : the effect of variety, cultivation site and nitrogen supply

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Linnéa Gustafsson; [2022]
    Nyckelord :bread; baking quality; winter wheat; variety; cultivation site; nitrogen supply; genotype; environment;

    Sammanfattning : Wheat is the most important cereal crop for breadmaking. Different wheat varieties tend to yield varying bread quality, which is affected both by genotype and environmental factors. The present study aims to investigate the genetic and environmental effect on bread quality. LÄS MER

  4. 4. Gyltors anpassningsförmåga till nya miljöer : i relation till ras och social miljö

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Environment and Health

    Författare :Ida Hellsten; [2020]
    Nyckelord :gris; gylta; social behandling; genotyp; isolering;

    Sammanfattning : Since 1988, Sweden has had legal requirements to keep gestation sows group-housed. In 2012 there was a switch in the Swedish breeding material ant the Dutch Yorkshire (DY) was introduced to the Swedish producers, a breed that has been kept in individual stalls in comparison to the Swedish breeds, like Swedish Yorkshire (SY) that DY replaced. LÄS MER

  5. 5. Antinutritionella faktorer i baljväxter : hälsoeffekter, halter och effekter av beredning

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Ylva Henriksson; [2017]
    Nyckelord :baljväxter; antinutritionella faktorer; proteasinhibitorer; α-amylasinhibitorer; lektiner; saponiner; α-galaktosider; fytat; tanniner; oxalat; lektiner; sojaböna; lupin; bondböna; trädgårdsböna; ärta; lins; beredning; tillagning;

    Sammanfattning : Konsumtion av baljväxter som livsmedel har positiva hälsoeffekter men begränsas av förekomsten av antinutritionella faktorer (ANF). ANF minskar utnyttjandet av näringsämnen genom olika mekanismer, till exempel inhibering av digestionsen-zymer eller komplexbindning med mikro- och makronutrienter, och kan vara direkt skadliga i stora mängder. LÄS MER