Sökning: "mat kost aktiva"

Visar resultat 1 - 5 av 15 uppsatser innehållade orden mat kost aktiva.

  1. 1. Konsumtion av proteinpulver bland ungdomar : En kvantitativ enkätstudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Alina Mattsén; Catrine Bruce; [2024]
    Nyckelord :Proteinpulver; Konsumtion; Ungdomar;

    Sammanfattning : Bakgrund En väl sammansatt kosthållning med mat och dryck anses tillräckligt för att uppnå god prestation, träningseffekt och återhämtning. Trots detta uppmanar vissa tränare ungdomar till att använda proteinpulver, och många influencers med inriktning på träning marknadsför proteintillskott på sina sociala plattformar. LÄS MER

  2. 2. ”Det skulle vara bra för mig men jag orkar inte lägga tid på det” : En kvalitativ intervjustudie om ungdomars perspektiv på mellanmålet

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Kristian Vasilj; Nordström Nichlas; [2023]
    Nyckelord :Mellanmål;

    Sammanfattning : Sammanfattning Bakgrund I vårt dagliga arbete på våra skolor har vi sett att elever många gånger är orkeslösa. Vi människor behöver mat för att överleva och behålla en god hälsa, men maten har också en rad sociala,psykologiska och känslomässiga betydelser. LÄS MER

  3. 3. "Idag har mat blivit något mycket mer jag kan se fram emot" : En kvalitativ intervjustudie om före detta elitidrottares tankar kring hälsa, mat och måltider.

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Saga Georgsson; Marcus Andersson; [2022]
    Nyckelord :kost; kostvetenskap; mat; måltider; hälsa; idrott; elitidrott;

    Sammanfattning : BakgrundFysisk aktivitet ses vanligtvis som hälsosamt, men elitidrott kan i vissa fall vara tvärtom eftersom det vanligtvis medför en mycket stor belastning på kroppen och dessutom ställer stora krav på ätandet både vad gäller innehåll och tajming. Att avsluta en elitidrottskarriär kan därför föra med sig en del omställningar, inte minst när det gäller personens tankar kring hälsa, mat och måltider. LÄS MER

  4. 4. Smakfylld hem- och konsumentkunskap : En kvalitativ studie om hur lärare har arbetat och planerar att arbeta med smak kopplat till läroplanen och smakens betydelse och påverkan i undervisningen

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Camilla Tengström; Katarina Sundqvist; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Background How people experience taste is affected by many different factors such as taste buds, emotions, other senses and memories. Research shows that one of the most important things for the students when they cooked in Home and Consumer Studies was that the food tasted good. LÄS MER

  5. 5. Påverkar information kring näringsinnehåll och ekologisk hållbarhet fysiskt aktiva konsumenters attityder till insekter som mat?

    Kandidat-uppsats, Högskolan Kristianstad/Fakulteten för naturvetenskap

    Författare :Julia Bengtsson; [2021]
    Nyckelord :Insects; food; survey; attitudes; nutrition; ecological sustainability; Insekter; mat; enkätundersökning; attityder; nutrition; ekologisk hållbarhet;

    Sammanfattning : Nuvarande matkonsumtion världen över bidrar till den globala miljöförstöringen. För att kunna främja en hållbar utveckling behöver alternativa näringskällor nyttjas och insekter är ett näringsriktigt livsmedel med hög proteinkvalitet som kan ersätta andra traditionella animaliska produkter. LÄS MER