Sökning: "socker problem"

Visar resultat 1 - 5 av 25 uppsatser innehållade orden socker problem.

  1. 1. Sockerskattens roll i utvecklingen av hälsosamma matvanor för barn - en studie som belyser hur en sockerskatt kan påverka svenska livsmedelsföretag.

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Economics

    Författare :Gabriella Falk; [2023]
    Nyckelord :Socker; livsmedel; barnmat; sockerskatt; matvanor; folkhälsa; livsmedelsföretag; samhällsekonomi; beslutsteori; strategi;

    Sammanfattning : Allt fler länder börjar se ett växande folkhälsoproblem samt att det samhällsekonomiska perspektivet påverkas negativt till följd av en hög sockerkonsumtion bland befolkningen. I Sverige har man börjat se en minskning av direktkonsumtionen av socker (råsocker och bitsocker) samtidigt som intaget av socker i form av choklad, konfektyr som bakverk, godis samt läskedrycker har ökat kraftigt. LÄS MER

  2. 2. Sustainable Handling of Water from Coating Process

    Master-uppsats, Lunds universitet/Kemiteknik (CI)

    Författare :Anastasiia Kononenko; [2022]
    Nyckelord :biochemical oxygen demand; BOD; coating; xylitol; wastewater; chemical engineering; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : McNeil AB är en producent av rökavväjningsprodukter Nicorette® belägen i Helsingborg, Sverige. Tuggummi och tabletterna är produkter med högst produktionsvolym och drageringsprocessen av dessa produkter är den största på siten. Produktionen förväntas att öka i framtiden och med det även utsläpp av processvatten. LÄS MER

  3. 3. Icke-energigivande sötningsmedel En kartläggning av attityder, uppfattningar och konsumtionsbeteenden

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Hiba Asskoul; Mergita Gjaka; Clara Kullberg; [2021-10-22]
    Nyckelord :Icke-energigivande sötningsmedel; attityder; ; riskuppfattningar; konsumtionsvanor;

    Sammanfattning : Växande oro för hälsa och livskvalitet uppmuntrar människor att anpassa hälsosamma livsstilar och undvika konsumtion av mat rik på socker, salt och fett. Idag har tillgängligheten till energitäta och näringsfattiga livsmedel skapat problem med livsstilssjukdomar såsom övervikt och fetma, diabetes typ 2, insulinresistens, hjärt- och kärlsjukdomar och karies. LÄS MER

  4. 4. The Nordic Keyhole : quantitative analysis of its use in productreformulation and development

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Cecilia Andersson; [2021]
    Nyckelord :The Nordic Keyhole; Criteria; Food groups; FOPNL; Health;

    Sammanfattning : Front of pack nutrition label (FOPNL) could be used to guide consumers to healthier choices. FOPNL were therefore used as a tool for consumers to give guidelines in choosing healthy food. LÄS MER

  5. 5. Vägsaltets påverkan på närliggande vegetation, mark samt närliggande slitlager

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

    Författare :Jakob Frängsmyr; Stina Nilsson; [2020]
    Nyckelord :vägsalt; struktur; halkbekämpning; jord; lignoser; påverkan;

    Sammanfattning : Syftet med detta arbete är att göra en litteraturstudie och sammanställa fakta om hur vägsalt (NaCl, natriumklorid) påverkar vår stadsmiljö samt att få en överblick hur vegetation, slitlager och markytor i närheten av saltbehandlade vägar påverkas av den höga saltningsintensiteten. I arbetet ingår också en kartläggning av vilka andra alternativ och metoder till salt som provats för att eventuellt kunna vara likvärdiga eller bättre i sin funktion och inte vara lika skadliga som salt är för miljön. LÄS MER