Sökning: "svenska köttbranschen"

Hittade 5 uppsatser innehållade orden svenska köttbranschen.

  1. 1. Hållbar omställning av den svenska köttbranschen genom implementering av vegetabiliskt protein

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Industriell teknik

    Författare :Filippa Rydberg; Hanna Stanser; [2023]
    Nyckelord :hållbar omställning; köttindustri; kött; vegetabiliskt protein; etablerade företag; alternativt protein; svenska köttbranschen;

    Sammanfattning : Köttindustrin har en omfattande negativ klimatpåverkan då värdekedjan släpper ut växthusgaser. Andra problem industrin bidrar till är markdegradering, förorening och övergödning. Till följd av detta har industrin börjat granskas och alternativa tillvägagångssätt och produkter framkommit. LÄS MER

  2. 2. En studie av drivkrafter och barriärer för att integrera hållbarhet i ett livsmedelsföretag : en fallstudie av ett svenskt slakteriföretag

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Economics

    Författare :Ulrik Bergsland; Filippa Isaksson; [2018]
    Nyckelord :hållbarhet; köttbranschen; livsmedelsbranschen; livsmedelsföretag; mat; kött; sustainable supply chain management;

    Sammanfattning : Parisavtalet, Kyotoprotokollet och livsmedelsstrategin driver på för ett mer hållbart arbete inom företag. I studien kopplas hållbarhetsarbete mot livsmedelsföretag eftersom mat är något som alltid kommer att behövas, och det är då av vikt att den är hållbart producerad. LÄS MER

  3. 3. Möjlighet att uppnå efterfrågad marmoreringsgrad hos nötkreatur vid slakt - enligt svenska produktionsförhållanden

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Louise Ryberg; [2014]
    Nyckelord :marmorering; nöt; intramuskulärt fett; köttkvalitet;

    Sammanfattning : Efterfrågan på marmorerat kött har ökat i Sverige under de senaste åren. Marmorering är insprängt fett i muskulaturen, intramuskulärt fett, vilket anses vara en god indikator för köttets sensoriska kvalitet. Det insprängda fettet lyfter fram köttets smakämnen, fettet bidrar även till att köttet upplevs som saftigare. LÄS MER

  4. 4. Marmoreringsstandard på nötkött : nulägesanalys och kartläggning av slakterinäringens perspektiv

    Magister-uppsats, SLU/Dept. of Food Science

    Författare :Erica Karlsson; [2013]
    Nyckelord :nötkött; marmorering; marmoreringsbedömning; intramuskulärt fett; ätkvalitet; beef; marbling; intra muscular fat; eating quality;

    Sammanfattning : Av det nötkött som produceras i Sverige råder det stor variation ur kvalitetssynpunkt. Konsumenten kan idag inte garanteras ett nötkött med önskade egenskaper vid varje inköpstillfälle, trots att köttet kommer från samma typ av styckningsdetalj. LÄS MER

  5. 5. Livsfarliga kossor? : köttbranschens, myndigheternas och konsumenternas hantering av galna ko-sjukan

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Medie- och kommunikationsvetenskap

    Författare :Diana Carlsson; [2002]
    Nyckelord :Press and communication sciences; Journalistik; media; kommunikation; Social Sciences;

    Sammanfattning : Problem: Galna ko-sjukan blev ett uppmärksammat problem redan 1995 och i Sverige blev det på allvar uppmärksammat under år 2000. Medierna rapporterade i form av skrämselpropaganda om sjukdomen. Köttkonsumtionen förändrades och medvetenheten om sjukdomen och kött ökade. LÄS MER